НАП след запитване на бургаски депутат: Над 3 400 търговци са получили подкрепа

НАП след запитване на бургаски депутат: Над 3 400 търговци са получили подкрепа  - E-Burgas.com

Представители на ресторантьорския бранш се срещнаха с Димитър Бойчев, който е член на парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм.

Повод за разговора бяха сроковете на схемата за подкрепа, при която засегнатите бизнеси получават 20 % или 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г.

Димитър Бойчев направи официално запитване до НАП, откъдето публично информираха, че до момента над 3400 търговци са получили подкрепа с оборотен капитал в общ размер 38,1 млн. лв.

Тази сехема е за търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването.

От институцията съобщиха, че до момента повечето от получилите подкрепа бизнеси са ресторанти и заведения. Значителна част от кандидатите (близо 60 %) обаче са допуснали неточности в проектните си предложения. Най-честите отклонения са в срока за който се иска подкрепа, както и в посочения от компаниите оборот за предходната година, сочат данните на НАП. От там уточняват, че тази седмица тройно е увеличен броя експерти на приходната агенция, работещи по програмата, за да се ускори допълнително комуникацията с кандидатите. Така се изясняват неточностите и кандидатите коригират подадени данни. Друга промяна, която ускорява отпускането на помощта, е скъсяването на 7-дневния срок след отговор от кандидата до 1 ден.

"Ситуацията е напрегната и динамична. Само с бързи действия и диалог може да се решават казусите. Надявам се от НАП да продължат да насърчават фирмите да коригират пропуски, за да може тези, които отговарят на условията да получат подкрепа", коментира Димитър Бойчев.

Свързани статии
Бавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данни Пациент нападна медик докато го лекува Нови 735 млн. лв. потичат за бизнеса Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. От август ще се издават електронни направления за хоспитализация КЗП: Най-честите измами през лятото са заради нелоялни търговци НАП съветва да не се разчита на пощите за данъчните декларации България е сред страните, които искат помощ от ЕС заради бежанците Областният кризисен център набира дарения за най-малките украински бежанци Отпускат финансова помощ за децата без място в детските градини
Тагове
търговци помощи нап
Коментари

Още от последните новини