НАП Бургас с призив към към хотелиери и туроператори за лято 2017

НАП Бургас с призив към към хотелиери и туроператори за лято 2017 - E-Burgas.com

Приходната агенция представи основните моменти в тазгодишната лятна контролна кампания по спазване на законодателството  

Никой няма полза от затваряне на търговски обекти по време на активния летен туристически сезон. За да не се случва това обаче, данъчното и осигурителното законодателство трябва да се спазва и касовите бележки да се издават не само при изрично настояване от страна на клиенти. Около тази теза се обединиха хотелиери, туроператори и представители на браншови организации в сферата на туризма на среща в Бургас, организирана от териториалната дирекция на Националната агенция за приходите.

Заместник териториалният директор на НАП Бургас Кирил Пологов, директорът на дирекция „Контрол“ Пенка Жекова и началникът на отдел „Оперативни проверки“ в НАП Бургас Димо Георгиев представиха основните моменти от тазгодишната лятна кампания на НАП по засилен контрол по спазване на данъчното и осигурително законодателство по българското Черноморие. Сред основните акценти и цели на данъчните ще бъдат  бизнесът в сферата на туризма да се дисциплинира и да повиши степента на доброволно спазване на  данъчните и осигурителни закони. В случаите на умишлено укриване на обороти с цел избягване на данъчно облагане, законите ще се прилагат в цялата им строгост. При първо установено нарушение - неиздаване на фискален бон, търговският обект ще бъде запечатван за срок до две седмици, а при повторно – за един месец, бяха категорични от териториалната структура на НАП. До момента мярката е приложена към повече от 100 обекта на територията на бургаски регион. От НАП Бургас уточниха още, че ще бъдат проверявани и доходите на собствениците на запечатаните обекти.

Ще се правят изненадващи проверки на място на хотелите, които да установяват реалната заетост, данъчните вече активно проследяват и сайтовете за резервации. Във фокуса на контролните действия ще бъдат и семейните хотели, и местата  за настаняване от по-малък мащаб по Южното Черноморие. Ще се обменя активно информация с черноморските общини по отношение заетост на легловата база. Под данъчен мониторинг вече са поставени обекти с традиционно високи обороти през активния летен туристически сезон. Първите проверки на дискотеки в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг вече са факт.           

Засилен ще бъде данъчният контрол и при провеждането на концерти, фестивали и изложения. Териториалната структура на НАП в Бургас ще събира и данни за луксозни автомобили, имоти и яхти, фирмена собственост, с оглед използването им за лични нужди и начисляването на данък  уикенд.

Представителите на НАП Бургас отговориха и на много въпроси, свързани с контролната дейност на приходното ведомство и апелираха към представителите на сектора да бъдат активни и да изпращат сигнали при съмнения за укриване на приходи.

           

 

Коментари

Още от последните новини