Над 2500 са цивилните жертви само в Мариупол

Над 2500 са цивилните жертви само в Мариупол - E-Burgas.com

Над 2500 жители на пристанищния град Мариупол са били убити от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари, предаде Ройтерс, позовавайки се на телевизионно интервю на съветник на украинския президент. 

Съветникът обясни, че цитира информация от градската администрация на Мариупол и обвини руските сили, че са попречили на хуманитарни помощи да достигнат до обкръжения град в неделя. Русия от своя страна твърди, че не взима под прицел цивилни.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук съобщи, че днес ще бъде направен опит за евакуация на блокирани цивилни през 10 "хуманитарни коридора", включително от градове близо до столицата Киев и в източната Луганска област.

Отново ще се опитаме да деблокираме хуманитарния конвой, превозващ храна и лекарства към (Мариупол) от Бердянск (в югоизточната част на Украйна), каза тя във видеообръщение.

Същевременно един от ръководителите на народните милиции на самообявилата се сепаратистка Донецка народна република, Едуард Басурин, заяви за руската телевизия, че украинските въоръжени сили са започнали усилено да обстрелват жилищни квартали на Донецк. Той каза, че се нанасят удари по трафопостове и електроснабдителната мрежа.

,,Ако няма електричество, както разбирате, вече няма и всичко останало - вода, отопление'', заяви той, цитиран от БТА.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Украйна
Коментари

Още от последните новини