МОН: Затворените частни градини не трябва да събират такси

МОН: Затворените частни градини не трябва да събират такси - E-Burgas.com

Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от родителите на децата, тъй като за този период услуга не се предоставя. Това обясни пред БНР Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката.

В София има лицензирани частни ясли, които дават допълнителна точка при кандидатстване за общинска детска градина, ако детето е посещавало забавачката минимум 6 месеца от обявяването на класирането. Но родители разказват, че директори им обяснили, че ако не заплатят половин такса, няма да получат допълнителната точка.

"В момента ни събират 50% от таксата, като казват, че ако не я платим тази такса, детето няма да получи точка за градина. Т.е. те де факто ни извиват ръцете", каза родител, пожелал анонимност.

По думите на управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която също пожела анонимност, те не могат да просъществуват, ако не събират пари от родителите.

"Единственият вариант е минимална сума да се събира от родителите, за да можем да си поддържаме структурата, докато това нещо премине", каза тя.

За времето на извънредното положение, през което частните детски градини са затворени, те не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга, допълни Михалевска.

"Препоръчваме или възстановяване на платените суми, които са дадени авансово, или използване на платената цена за бъдещи периоди. Възможно е и прихващане на част от вече заплатените суми", каза тя.

Свързани статии
Нови ограничения на "Тракия" посрещат шофьори към Бургас Зрелостниците се връщат в училище за матурата по БЕЛ Последна нощ неудобство на "Мираж" Работят нощем по ремонта около кръговото до „Мираж“ Кметът Димитър Николов пусна специална заповед за детските градини От днес при строги мерки: Детските градини започват поетапно да отварят врати Затварят ключово бургаско кръстовище за няколко часа заради ремонт В Поморие стартира електронният прием на първокласници В Бургас детските градини и ясли отварят на 26-и май, групите ще са с до 15 деца Детските градини отварят врати на 22 май
Тагове
детски градини МОН
Коментари

Още от последните новини