МОН: Затворените частни градини не трябва да събират такси

МОН: Затворените частни градини не трябва да събират такси - E-Burgas.com

Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от родителите на децата, тъй като за този период услуга не се предоставя. Това обясни пред БНР Наталия Михалевска от Министерството на образованието и науката.

В София има лицензирани частни ясли, които дават допълнителна точка при кандидатстване за общинска детска градина, ако детето е посещавало забавачката минимум 6 месеца от обявяването на класирането. Но родители разказват, че директори им обяснили, че ако не заплатят половин такса, няма да получат допълнителната точка.

"В момента ни събират 50% от таксата, като казват, че ако не я платим тази такса, детето няма да получи точка за градина. Т.е. те де факто ни извиват ръцете", каза родител, пожелал анонимност.

По думите на управителя на една от най-големите частни детски градини в София, която също пожела анонимност, те не могат да просъществуват, ако не събират пари от родителите.

"Единственият вариант е минимална сума да се събира от родителите, за да можем да си поддържаме структурата, докато това нещо премине", каза тя.

За времето на извънредното положение, през което частните детски градини са затворени, те не следва да изискват заплащането на цена за непредоставена услуга, допълни Михалевска.

"Препоръчваме или възстановяване на платените суми, които са дадени авансово, или използване на платената цена за бъдещи периоди. Възможно е и прихващане на част от вече заплатените суми", каза тя.

Свързани статии
Етнографският музей затваря врати заради ремонт Премахват опасни дървета в центъра на Бургас, за да правят тротоари Бургаските ясли готови да приемат деца от 4-ти януари Общината започва голям ремонт в "Изгрев", променят маршрута на Б11 Едмонд Назарян е Спортист на годината в Бургас Въвеждат нови "справедливи" такси в детските градини в Бургас Отпускат 4,8 млн лева за ремонт на общински пътища в Бургас, доизграждат и улица към „Арена Бургас“ Отварят детските градини в столицата още в понеделник? Избират най-добрия художник на Бургас в онлайн церемония Учениците се връщат в клас на 4 януари, но в зависимост от епидемичната обстановка
Тагове
детски градини МОН
Коментари

Още от последните новини