Министерството на културата задейства спасителен план за сградата на "Хеликон"

Министерството на културата задейства спасителен план за сградата на

Комисия ще решава дали да обяви целия ансамбъл на площад "Тройката" за паметник на културата

Министерството на културата се самосезира относно казуса с предстоящото събаряне на емблематичната сграда на книжарница "Хеликон", която се намира на площад "Тройката" в Бургас. Това заяви министър Боил Банов, който днес бе на посещение при кмета Димитър Николов.

Вече има назначена комисия, която още утре ще започне обследване на целия архитектурен ансамбъл на площада, за да реши дали да го обяви за паметник културата. Очаква се комисията да излезе с решение до месец, когато ще стане ясна и съдбата на сградата. 

"За момента казваме "стоп" на всички промени, които се правят на сградите по площад "Тройката". И дума не може да стане за събаряне, докато комисията не се произнесе дали статута на сградите ще бъде променен. В момента само две от тях са обявени за паметник на културата. Идеята е за такъв да бъде обявен целия ансамбъл на площада" заяви министър Банов.

Той беше категоричен, че по никакъв начин не може да се направят чиновнически и административни маневри, с които една сграда, която е обявена за паметник на културата да бъде надстроестроена или съборена. Единствената промяна, която може да бъде направена е консервация и реставрация.

В същото време нито в Министерството на културата, нито в община Бургас към момента има постъпило искане за събаряне на настоящите сгради или за строителството на нови.

 

Свързани статии
Арх. Веселина Драганова за казуса „Хеликон“: Бургазлии са по-скоро привързани към съдържанието на сградата Бургазлии бранят културната история на града с "Книга в ръка" (снимки)
Тагове
Хеликон
Коментари

Още от последните новини