Бургазлии бранят културната история на града с "Книга в ръка" (снимки)

Бургазлии бранят културната история на града с

Над сто бургазлии се събраха на площад "Тройката" за днешния мирен протест "С книга в ръка", организиран в социалните мрежи.

Недоволството им бе провокирано от появилата се през последните дни информация, че емблематичната сграда на книжарница "Хеликон" ще бъде съборена и на нейно място ще бъде построена ново модерно здание. Подобно притеснение има и за останалите сгради, които са част от общия архитектурен ансамбъл на площада. Според недоволните бургазлии по този начин обликът на историческото ядро на града тотално ще се обезличи, а културното наследство ще бъде загубено. 

Протестът бе организиран от Александра Абаджиева, която призна, че идеята и е хрумнала спонтанно и е решила да вземе нещата в свои ръце.

"Провокира ме общественото недоволство в социалните мрежи. Много хора писаха, че трябва да се направи протест, но никой не се зае със задачата да го направи и реших, че аз мога да съм този човек. Радвам се, че това нещо се случи и честно казано не очаквах да се съберат толкова много хора" заяви Александра. 

Тя определи себе си като умерен оптимист относно днешното посещение на министъра на културата Боил Банов в Бургас. Припомняме, че тези дни ще започне обследването на всички сгради на площад "Тройката", като ще се прецени дали те да бъдат вписани в общ архитектурен ансамбъл като паметник на културата. 

Присъстващите на днешния протест пък заявиха, че са готови да се съберат отново, в случай че Министерството на културата излезе с решение, че сградата на "Хеликон" няма специален статут и може да бъде съборена. 

 
 

Галерия
Свързани статии
Арх. Веселина Драганова за казуса „Хеликон“: Бургазлии са по-скоро привързани към съдържанието на сградата Министерството на културата задейства спасителен план за сградата на "Хеликон"
Тагове
Хеликон
Коментари

Още от последните новини