Министър Милков: Русия има право да мобилизира българите с двойно гражданство на нейна територия

Министър Милков: Русия има право да мобилизира българите с двойно гражданство на нейна територия - E-Burgas.com
Anadolu Agency

Русия има право да мобилизира българите с руско и с българско гражданство, които се намират на територията на страната. Това заяви служебният минстър на външните работи Николай Милков по време на брифинг в МВнР.

"Докато се намират на територията на Русия, това, което е доминиращото, е руският им паспорт и те са третирани като руски граждани'', заяви Милков. И уточни, че за тях съществуват военни задължения, тъй като заедно с руския паспорт им се връчва и военна книжка. ''Независимо от факта, че са български граждани, е твърде вероятно да бъдат спрени от руските власти при опити да напуснат Русия", предупреди служебният министър, предаде Сега.

Министърът заяви, че се поддържа контакт с нашата мисия в Москва, за да може поне студентите с двойно гражданство да се върнат у нас. ''Има хора, които са се обърнали към посолството. Ние имаме намерение да направим опит за такива хора - основно студенти и да се опитаме да организираме тяхното прехвърляне в България или да им осигурим нощувки в комплекса на посолството. Засега не са постъпили конкретни искания. Това са наши превантивни проучвания и действия'', каза Милков.

Българите в Русия, които имат само български паспорт, имат право да напуснат страната. При тях обаче затруднението идва от дефицита на самолетни билети. Външното ни министерство няма информация колко са българските граждани, които живеят в Русия, но се зане, че ''са много''.

Коментари

Още от последните новини