Медицинските сестри протестират на палатки, искат двойно заплащане

Медицинските сестри протестират на палатки, искат двойно заплащане  - E-Burgas.com
снимка: БГНЕС

Медицински сестри ще протестират пред Министерството на здравеопазването. Те излизат на национална демонстрация с искане за достойно заплащане.

Протестите ще се проведат на много места в страната, а пред здравното министерство ще бъде вдигнат палатков лагер. Медиците са категорични, че обещанието за по-високи заплати не е било изпълнено. Здравният министър Кирил Ананиев уверява, че заплатите им ще се увеличат от 1 април с допълнителните 30 милиона, които държавата отпусна извънредно на болниците.

„Не сме удовлетворени от срещата, която се проведе вчера. Не е изпълнено нито едно от исканията ни. Представен ни беше анализ със статистика на трудовото възнаграждение на специалистите по здравни грижи. Има липса на кадри в системата на здравеопазването”, заявяват сестрите. Медицинската сестра Лиляна Ненова обясни, че заплащането им е близко до минималното.

„Стартовата работната заплата на медиците в детско училищно здравеопазване трябва да бъде две минимални заплати. Освен това имаме искания за 10 заплати при пенсиониране. Трябва да отпадне и наредбата, която гласи, че една медицинска сестра трябва да обслужва 800 ученика. Освен това искаме да се увеличи държавният разходен стандарт за ученик", каза в ефира на „Здравей, България" Лиляна Ненова.

Коментари

Още от последните новини