Медицинска лаборатория „ЛИНА” ще изследва пробите на пациентите от Бургас, съмнителни за коронавирус

Медицинска лаборатория „ЛИНА” ще изследва пробите на пациентите от Бургас, съмнителни за коронавирус - E-Burgas.com
Д-р Паздеров и доц. Велинов оглеждат помешенията, които ще бъдат изолирани

„ЛИНА”  е единствената лаборатория в областта, която има капацитет  да извършва PCR за COVID-19 и да осигури нужните нива на безопасност

Общинският кризисен щаб реши пробите на хоспитализираните пациенти със съмнения за коронавирус в Бургас да се изследват в Медицинска лаборатория „ЛИНА”. Тя  бе избрана като най-подходяща след обстойно проучване на наличната апаратура и медицински специалисти в морския  град, проведено от директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров и декана на Медицинския факултет доц. Цветан Велинов. По-рано днес  те посетиха лабораторията и се срещнаха с управителя д-р Васил Костадинов и с екипа.   

Още утре на обучение в Националния център по заразни и паразитни болести от „ЛИНА“ заминават  д-р Татяна Николова, вирусолог и биологът Красимира Чернаева. По време на срещата с доц. Велинов бе уточнен алгоритъмът на действие и всичко, касаещо ДНК екстракцията на пробите. Резултатът от тях ще излиза за 24 часа. Положителните проби ще се изпращат за потвърждение в Националната референтна лаборатория в София .

„В лабораторията  за PCR изследвания на „ЛИНА” са изолирани две помещения. В тях при строги правила на безопасност от следващата седмица ще се извършват изследванията, взети от пациентите в УМБАЛ-Бургас и останалите лечебни заведения, и изпратени тук. Тези помещения няма да имат никакъв контакт с останалите проби”, заяви управителят на „ЛИНА” д-р Васил Костадинов.

Съмнителните  проби за коронавирус ще постъпват само след края на работното време на лабораторията и ще бъдат транспортирани през служебен  вход. Така ще се гарантира безопасността на персонала.

По искане на д-р Костадинов ще бъде организирана среща с лаборанти от УМБАЛ-Бургас, за да им бъдат предадени указания  за правилно взимане на пробите.

„ЛИНА“ разполага с всички необходими предпазни средства за своите лекари, като д-р Паздеров се ангажира, че от РЗИ ще бъдат осигурени и предпазни облекла.

От „ЛИНА” обръщат внимание, че проби ще се изследват само от хоспитализирани пациенти със симптоми на заболяването, които са суспектни за коронавирус, като бързи тестове за инфекцията няма да се извършват.

Свързани статии
И Корнелия Нинова заразена с Covid-19, приета е във ВМА Напредва изпитването на ваксина срещу COVID-19 на основата на тютюнево растение Събота дойде с 1589 новозаразени у нас Лекари в Бургас изнемогват от работа, болницата търси доброволци за КОВИД-отделението Депутат от БСП с положителна проба за COVID-19 1595 са новите случаи на коронавирус у нас, в Бургас - 41 От днес: Нови 95 ученици под карантина в община Бургас Проф. Димитров: Скоро ще имаме по 1200 заразени на ден Рекордни нови 819 случая на Covid-19 за 24 часа у нас Лекари в Бургас: Недостигът на легла за болни от Covid-19 вече е осезаем
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини