МБАЛ Айтос получи два кислородни концентратора от МЗ

МБАЛ Айтос получи два кислородни концентратора от МЗ - E-Burgas.com

МБАЛ Айтос получи два кислородни концентратора от Министерството на здравеопазването. 

Те бяха връчени лично от зам. министър на здравеопазването Слави Пачалов, който посети ковид отделението в болницата "за да събере впечатлния за осигуреността с предпазни средства и апаратура".

"Моят ресор в МЗ е "Лични предпазни средства". Една от целите ми да съм тук, е да разбера, дали колегите имат лични предпазни средства и каква е процедурата по ползването на многократните облекла. И в същото време, за да предоставя на МБАЛ Айтос два кислородни концентратора за нуждите на лечебното заведение. Това е и основната цел на днешното посещение в Айтос", каза за НП, Зам. министър Пачалов.

 Голямата цел на визитата беше доставката на два чисто нови американски кислородни концентратора, които Министерството на здравеопазването предостави предколедно на айтоската болница. Зам. кметът на Община Айтос Мариана Димова пристигнаа в болницата, за да посрещне Зам. министъра, който пък лично пренесе пакетите с концентраторите до входа на ковид отделението. Зам. кмет и Зам. министър разопаковаха ценните устройства за обдишване и символично залепиха инвентаризационните им номера - като знак, че вече са собственост на айтоския стационар.

Новите устройства бяха предадени на управителя на МБАЛ Айтос д-р Паруш Парушев. С двата новопристигнали концентратора, общият брой на кислородните апарати в отделението се закръгля на 10. Зам. министър Пачалов обясни, че те решават проблема с бързото изчерпване на кислорода в кислородни бутилки, тъй като приемат кислород от въздуха.

Зам. министърът потвърди още, че всяка заявка на болницата се изпълнява чрез РЗИ. МБАЛ Айтос съвсем скоро е получила друга пратка от МЗ - с гащеризони за многократна употреба, маски, ръкавици и всички останали предпазни средства за лекарите и персонала. Предстои, в самото начало на новата година, стационарът да получи още спирт, дезинфектанти, калцуни и всичко, от което има нужда. От преструктурирането на Вътрешно в Ковид отделение до сега, айтоската болница е получила и около 300 л спирт от МЗ, Кметът пък лично осигурил 100 л гориво, каза  управителят д-р Парушев.

Стана ясно още, че не трябва да се подценява реално съществуващата опасност от разпространението на хепатит тази есен, и че болницата губи пациенти с други заболявания, заради това, че лекува ковид. Но пък не са малко ковид пациентите от други общини, които предпочитат айтоската болница пред големите. Според Зам. министъра, има няколко важни неща, които са водещи в тази ситуация - редовните заплати, условията на труд и отношението на медици и пациенти. Айтоските медици получават редовно заплати, включително и 13-та, както и бонуси. Условията на труд са добри, но над всичко стои отношението към пациентите - основната причина отделението да е сред предпочитаните. На 23 декември в ковид отделението има 13 пациенти, ден по-рано са били 20, но са изписани, научи НП от Гл. мед. сестра Мария Иванова.

Констатациите на Зам. министър Пачалов бяха, че болницата в Айтос има всичко, което й е необходимо. А що се отнася до отпуснатите от Правителството 184 млн. лв за здравеопазване, в т.ч. 45 млн. лв за болниците - парите не се предоставят кеш, а се закупува нужното и се предоставя там, където има необходимост. "Това, което колегите са заявили, им е предоставяно регулярно. Редовно правим справки, от какво имат нужда и им го осигуряваме централизирано", каза Пачалов.

Ремдесивирът не е панацея за лечението на ковид - 19, единодушни бяха Зам. министърът и медиците. А на въпроса на НП, ще стигне ли закупеният със средствата, отпуснати от Правителството, ремдесивир до болницата в Айтос, Зам министърът отговори: "Той стига - има процедура, по която лекарствата, определени за лечение, се заявяват от лекуващите лекари, през РЗИ, до Министерството на здравеопазването. Има процедура, по която се доставят, така че лекарства налични има. И както Министър председателят и Министърът на здравеопазването многократно показаха - складовете са пълни с необходимите лекарства".

Зам. министърът призна, че от 6-7 часа сутринта тръгва на обиколки. Целта е исканията и на малките, и на големите болници да бъдат чути. "Откакто съм Зам. министър проверявам всички - и малки болници, и такива в по-отдалечени места. Така че здравеопазването да е еднакво достъпно до всички български граждани, и да е еднакво качествено", каза в Айтос Пачалов.

На въпроса на НП - да очакваме ли още "подаръци" за айтоската болница, Пачалов полушеговито потвърди, че МЗ редовно прави "подаръци". "Ето тук е колегата от РЗИ - той да ви покани на 5-6 януари догодина, за да видите как отново ще донесе един бус с "подаръци" - регулярното зареждане с необходимите лекарства и консумативи", каза на тръгване Зам. Министърът.

Коментари

Още от последните новини