Мая Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване

Мая Манолова: Борисов, ЦИК и Дончев сладко спинкат за машинното гласуване - E-Burgas.com

ЦИК е подготвила документацията за обществената поръчка за машини. Да я направят публична, призова Манолова

Борисов, ЦИК и вицепремиерът Томислав Дончев сладко спинкат по въпроса за машинното гласуване, защото машините нямат чекмеджета и вътре в тях няма кюлчета, пистолет и пачки. Борисов знае, че няма как да получи достатъчно гласове на следващите избори, затова иска отново да краде вота на хората с подобни протоколи. Палим този огън, защото Борисов по нормален начин не ни чува и не ни вижда. Ако има рефлекс на пожарникар и ако не иска този огън да му запали стола в Министерски съвет, да бръкне в огъня.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред ЦИК, където бяха изгорени преправяните протоколи от местните избори в София.

Това са 900 дописвани, надписвани, пренаписвани по много пъти и с много зачерквания и замазвания протоколи от местните избори в София. Това са протоколите, с които беше подменен вотът на избирателите в столицата. Това е истинска кражба на гласове. Прокуратурата се занимава с кражбата по домове, но не и с кражбата на гласове, допълни Манолова.

Ако не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите парламентарни избори ще са същите като в София - фалшифицирани. Изборите в страната ще се превърнат в София 2 – с кражба на гласове на българските граждани. От август миналата година в Изборния кодекс е записано, че всички избори трябва да са с машини. Въпросът е къде са машините година по-късно, къде е обществената поръчка, с която да се наемат и купят машини. ЦИК съзнателно не предприе никакви действия, не взе никакво решение за снабдяването с машини. Това е станало „по заповед на щуката", за да открадне изборите в страната, както ги открадна в София, категорична бе Манолова, като визираше премиера Бойко Борисов.

Председателят на „Изправи се.БГ" обясни, че под натиска на протеста, ЦИК е подготвила документация за обществената поръчка за машините.

Липсва едно число – броят на необходимите машини. Числото е лесно – 9000 секции, по две машини в секция – 18 000 машини. Но ЦИК не обявява процедурата заради Борисов и защото чака парламентът да отмени машинното гласуване, каза Манолова.

Призовавам президента Румен Радев да свика КСНС за честни избори. Да извика ЦИК и да настоява за машинно гласуване. Време е да ги попита къде са машините, защото от срещата през февруари минаха шест месеца, допълни тя.

Въпросът ми е и към Борисов, към Корнелия Нинова, към Мустафа Карадайъ, към Христо Иванов, към Валери Симеонов, към Веселин Марешки. Всички те имат представители в ЦИК. Защо нито един от техните представители не направи нищо за обявяване на обществената поръчка за машините? Борисов, който осигури пари за машините, има седем члена в ЦИК и назначи вицепремиера Томислав Дончев да отговаря за машинното гласуване, да обявят незабавно процедурата за закупуване на машини, за да има машини и честен вот на следващите избори, подчерта Манолова.

Ако искате този огън, който в момента гори пред Министерския съвет и пред ЦИК, да не се изсипе пред партийните ви централи, накарайте представителите си в ЦИК да заработят по закон и в интерес на българските граждани. Този път фалшификациите няма да минат, статуквото няма да се съхрани с фалшификации, категорична е Манолова.

Тя припомни, че по делото за касиране на резултата от местните избори в София съдът прецени, че няма проблем с 900 пренаписвани, зачерквани, подписвани, дописвани протоколи. Няма проблем със 100 000 избиратели разлика между двата тура в София, с 24 000 недействителни бюлетини, със 7000 контролирани гласа с внесени отвън бюлетини в секциите във Филиповци и Факултета, със 7000 избиратели, дописани под черта не по установения ред, няма проблем с 3000 граждани на държави-членки на Европейския съюз, които реално ги няма в София, но са дописани в изборните списъци и от тях има и гласували.

Тя допълни, че има и втори вариант за осигуряване на машините за гласуване – Белгия има 30 000 машини за гласуване и българското правителство може да наеме машини от Белгия.

Свързани статии
ИБГНИ ще се борят за реализация на третия мандат Машините решили проблема с невалидните бюлетини Мая Манолова: Диалогът за следващото правителство ще е публичен Стефан Манов, ЦИК: Това, което няма по света, е смесване на хартия и машини Мая Манолова оглави комисията, която ще проверява Борисов Манолова и Табаков представиха платформата си в Бургас, обещаха 1000 лв. минимална работна заплата Мая Манолова и Живко Табаков искат спешен ремонт на възлов път до село Черни връх Мая Манолова и Живко Табаков откриха приемна на „Изправи се. БГ” в Бургас ЦИК пусна обществена поръчка за 9 600 машини за гласуване Мая Манолова: За фирмите до властта се харчи богато, а до хората не достига нищо (Видео)
Тагове
мая манолова машинно гласуване
Коментари

Още от последните новини