Линията за психологическа помощ към МОН прегря

Линията за психологическа помощ към МОН прегря - E-Burgas.com

Десетки обаждания от притеснени родители и учители на телефона  за психологическа помощ към Министерството на образованието. Линията беше открита миналата седмица, заради изолацията в условията на извънредното положение предаде "Нова".

Телефонът за психологическа помощ е разкрит преди дни. На линията работят 18 психолози, които са готови да помогнат или да ви пренасочат към нужния специалист. Сред тях е и Анна Александрова. Най-често разговаря с родители на деца със специални потребности. „Всяко дете има нужда от движение, но много често нашите деца преживяват тази изолация още по-ужасяващо и съответно техните родители се чувстват безсилни и не знаят как да подпомогнат на своите деца да минат през този период. Самите те изпадат в силна тревожност”, коментира психологът Анна Александрова.

Често се обаждат и учители. „Лично при мен преди малко за първи път постъпи едно обаждане от колега, който е бил пуснат в принудителен неплатен отпуск, което по принцип не е редно да се случва. Всички ние сме длъжни да работим дистанционно с децата. Всички ние, които сме към Министерството на образованието”, каза още тя.

Психолозите са категорични,че изолацията рано или късно ще се отрази на голяма част от хората. „Поводът за разкриването е последствията, които настъпват в резултат на пандемията, в която всички ние живеем. Понеже вече бяха постъпили доста сигнали и от родители, но и от учители за проблеми при организацията на обучението, но и в своето ежедневие“, обясни Калоян Дамянов, директор на Регионален център приобщаващо образование.

Затова е важно да се потърси помощ навреме.

Коментари

Още от последните новини