Летният сезон започва от 1 юли, анализират къде е възможно да има безплатни чадъри

Летният сезон започва от 1 юли, анализират къде е възможно да има безплатни чадъри - E-Burgas.com

Планираме от първи юли да стартира активен летен сезон, ако може така да се каже. Надяваме се и работим в тази посока това да се случи. Сега е редно да помогнем на нашата страна като изберем България за своята късна почивка. Така ще помогнем да се възстанови нашия сектор и смятам, че това е кауза. Аз съм оптимист. Това заяви министър Николина Ангелкова на извънреден брифинг.

"Това, което е разработваме в момента, е кога е възможно да се отварят открити площи на ресторанти, малките хотелчета - всичко това през призмата да опазим нашето здраве. Разработили сме кризисна програма за реклама. На първо място там е вътрешния пазар и отново призовавам да се избере България и Българското черномерие и всички наши прекрасни кътчета. На второ място са, разбира се, и нашите съседни страни. Водя активен диалог с големите туроператори и които не са планирали отказ на резервации от 15 юни насетне за нашия пазар", заяви министърът.

Изключително много зависи кога ще започне да се пътува, подчерта Ангелкова. "Искам да подчертая изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намира туристическият сектор - не само в Европейския съюз, а и в целия свят. Това, което е изключително важно в момента, особено за нас като държава, в която туризмът формира почти 12% от БВП на страната, да обединим усилия като правителство, местни власти и най-вече бизнеса", добави тя.

"Предложих в рамките на срещата с министрите на туризма от ЕС да се създаде т. нар. компенсационен фонд при пътуванията, който да осигури ликвидност на туроператорите, а от друга страна да защити потребителите. Този инструмент ще има потенциал да избегне затворения кръг, за да може да се възстановяват средства между доставчиците и потребителите. Знаете, че се огласи от ЕК т.нар. възстановителен план след излизането то кризата. Всеки един от нас, министрите на туризма на ЕС, туризмът да има своето видимо място в този план. 20% от средствата, които са отделени в този план, обединихме се да бъдат насочени към туризма и всяко едно предприятие от сектора да има достъп до тези средства", стана ясно още от думите на министър Ангелкова на брифинга, който продължава и в момента.

Тя каза, че в момента се прави анализ къде е възможно да има безплатни чадъри и шезлонги и къде е възможно да има такива на символични цени.


 

 

 

 

Свързани статии
Привличаме туристи с музикални събития Вицепремиерът Марияна Николова: Ваксините ще ускорят рестартът на туризма Изплатиха 10 млн.лв. в подкрепа на туроператори и агенти Марияна Николова агитира да се ходи по курортите Вицепремиерът Марияна Николова не откри нарушения в Пампорово И Пампорово откри зимния сезон Банско стартира зимния сезон в условията на локдаун Властта: Ще има зимен сезон, готови ли са курортите Бургас бе отличен с туристическа награда „Дестинация на годината" Вицепремиерът Марияна Николова обсъди туризма с полсаника на Украйна
Тагове
туризъм сезон
Коментари

Още от последните новини