Костадин Ангелов: Медиците на първа линия имат нужда от помощ!

Костадин Ангелов: Медиците на първа линия имат нужда от помощ! - E-Burgas.com

„Навлизаме в доста сериозна фаза на разпространение на COVID-19 в страната. Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Всички са изморени, част от тях са болни, някои са и в реанимация, други са карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решение виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за всички, които имат нужда от тях“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в МЗ.

Той посочи, че ще настоява кметовете на общините, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да проведат срещи с директорите на лечебните заведения и с лекарите в извънболничната помощ. Целта е да бъдат намерени варианти те да бъдат назначавани в болниците, за да подпомагат колегите си, като съответно за това ще получават възнаграждения.

„Ще направим конферентна връзка с ректорите и деканите на медицинските университети и факултети в страната, за да обсъдим възможността студентите, които са шести курс, да помагат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава като стаж. Ще проведем разговори и с медицинските колежи, където се обучават специалистите по здравни грижи, за да търсим решения и за недостига тези кадри“, допълни проф. Ангелов.

Общо 33335 са случаите на новия коронавирус, доказани в България. 14689 от тях са активни, а 17598 са излекуваните лица. С най-голям брой хоспитализирани с коронавирусна инфекция пациенти са следните пет области: София-град – 425, Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас – 97 и Шумен – 82.

От началото на пандемията броят на медицинските служители с доказан COVID-19 е 1727 – 626 лекари, 579 медицински сестри, 240 санитари, 36 фелдшери и 246 друг персонал. Активни към 21 октомври са 590, от които 513 са на домашно лечение, 74 са хоспитализирани, а 3-ма са настанени в интензивни структури.

„Въпреки повишаването на заболяемостта през последните 14 дни, запазваме мястото си в Европа. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 21-во място от 31 страни по заболеваемост, или 136,53 на 100 хил. души население, и на 9-то място по смъртност с 2,24 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и заболяемост, и по смъртност“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Относно седмичния брой тестове той посочи, че в България вече е над 500 на 100 хил. души население.

Доц. Кунчев обясни, че шест са областите в страната, които попадат в червената зона, т.е. премината е заболяемостта от над 120 на 100 хил. души: Благоевград, Габрово, Сливен, София-град, Търговище и Шумен. „За изтеклите 14 дни остана само една област, която е в зелената зона – Видин, със заболяемост под 20 на 100 хил. души. Част от областите преминаха в оранжевата зона, като там са най-много – 14. Най-вероятно този процес ще продължи и по-голямата част от тези области следващата седмица ще попаднат в червената“.

„Да гориш маски е зловещо. Тогава, когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да ползват тези маски, да спасят лекарите, сестрите и санитарите на първа линия, това е безотговорно поведение. Всеки има право на протест. Всеки може да изразява гражданската си позиция и това е принцип на демокрацията. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закона, може да подадат искане за нейната отмяна и съдът ще се произнесе“, посочи министър Ангелов в отговор на журналистически въпрос.

Презентацията, направена от доц. Кунчев, можете да намерите в прикачения файл.

Свързани статии
Бургас вече разполага с телемедицина (Снимки) Ето какви са спешните нужди за пострадалите граждани на Турция Отворен е втори пункт за дарения за пострадалите в Турция и Сирия Невероятен концерт на 28 декември събира средства в подкрепа на Георги Панайотов Парламентът одобри военна помощ за Украйна Зов за помощ! Продължава кампанията за Петя от Поморие, има спешна нужда от подкрепа Успешно трансплантираха стволови клетки на Марти от Бургас в Мексико, но има още процедури Да помогнем на Юлия! Майка не две деца има нужда от подкрепа в битката с тежка диагноза Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ изпрати третия випуск парамедици Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна
Тагове
министър костадин ангелов медици първа линия помощ
Коментари