Комендантски час в Киев затруднява евакуацията на българите

Комендантски час в Киев затруднява евакуацията на българите - E-Burgas.com
БГНЕС

Това, което се случва е динамично. Министерството на външните работи има работещ щаб и буквално ежеминутно комуникира с посолството в Киев и с автобусите, чакаме свободни коридори, за да изнесем българите. Нещата са оперативни, заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерството на външните работи.

Външният ни министър Теодора Генчовска допълни, че комендантският час, който е обявен в Киев затруднява евакуирането, защото българите не могат да напускат дамовете си.

"Търсим удачен начин за осигуряване на безопасен коридор, създадена е група под формата на приложение, в която са включени всички, които желаят евакуация. Там ги информират за часа и мястото на тръгване", добави българският външен министър.

По думите ѝ от Одеса за България са тръгнали 3 пълни автобуса, качени са и четирима италианци и двама украинци.

"Утре също тръгват автобуси. Препоръчваме на българите да зареждат по 20 литра гориво и да го поддържат до напускане на Украйна. На границата има наши екипи", добави Теодора Генчовска.

Шефът на ситуационния център поясни, че има 140 човека в Киев, които желаят да бъдат евакуирани.

Като получим информация, че ще има зелен коридор ще дадем инструкции да тръгнат към посолството. Стараем се да поддържаме и духа им, каза още той.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Учиха деца от Созопол, Черноморец и Атия как да се евакуират Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад
Тагове
война украйна евакуация
Коментари