Кипър забрани пътническите полети от България

Кипър забрани пътническите полети от България - E-Burgas.com

Кипър забранява всички пътнически полети от България и още 27 страни от 3 ч. сутринта на 21 март, събота, за 14 дни. Ефективното затваряне на двете летища на островната държава в Ларнака и Пафос е част от новите, още по-засилени мерки за спиране на разпространението на коронавируса.

Решението засяга всички страни, с които в момента Кипър има директна въздушна връзка, съобщи БНР.

Новите, по-строги мерки бяха обявени късно снощи от министъра на здравеопазването Константинос Йоану след продължителни срещи през целия ден на министри и експерти и с президента Никос Анастасиадис.

Сред забранените страни са също Великобритания и Гърция, откъдето са и повечето внесени досега случаи на коронавирус на острова.

След обявения срок се разрешават само полети без пътници към Кипър за прибиране на желаещи да напуснат острова. Тази възможност е най-вече за туристите, които все още са в Кипър. До 21 март е срокът, който в неделя бе даден на хотелите да изпратят настанените в момента в тях и да преустановят работа до 30 април.

Разрешени остават карго полетите.

Кипър при необходимост ще наеме специални чартърни полети от Атина и Лондон, за да прибере своите граждани, които в момента са във Великобритания и Гърция по медицински причини /за лечение/ или на краткосрочни служебни и бизнес пътувания.

Както по-рано бе обявено, всички влизащи на територията на Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

Днес влиза в сила и забраната, наложена от политическото ръководство на северната окупирана част на Кипър, за влизане в нея на граждани на 72 страни. Само кипърски турци могат да се приберат у дома.

До момента в Кипър са потвърдени 49 случая на коронавирус. В северната част на острова те вече са 20, след като снощи бе съобщено за 13 нови заразени – това са 18 германски туристи и 2 кипърски турци. Двама заразени под карантина има в британските военно-въздушни бази на острова.

Коментари

Още от последните новини