Кина Василева-33 години живот на колела

Кина Василева-33 години живот на колела - E-Burgas.com

Видях Кина на протеста на таксиметровите шофьори, който се проведе в четвъртък, на 7 април. Открояваше се. По принцип сме свикнали професията шофьор на такси да я определяме като мъжка професия. Но Кина е от 20-тината жени в Бургас , които изхранват семейството си, карайки жълта кола, преобръщайки мита за мъжка и женска професия. Тя смята, че от години такива разделение не съществува. Всеки има своето призвание, независимо от пола.

Тя е зад волана от 33 години. По професия е шофьор на автобус. Когато през 2003-та я съкращават, пред нея остава единствената алтернатива- да стане част от таксиметровия бранш в града. „Карането на такси за мен беше алтернатива. Кандидатствах след съкращението на много места за шофьор на автобус. Не ме  взеха никъде. Това си е дискриминация. Предпочитат мъже. И така от 12 години аз карам такси.” –казва Кина.

Не е искала да излага семейството си на глад и така започва. Споделя, че има много трудности в професията. И от клиентите е имала проблеми, и от агресивните  водачи на пътя. Но няма нито едно тежко пътно транспортно произшествие. „Всеки ден е риск, щом си на колела. Риск за хората, които возя, риск за мен. Риск и за останалите водачи в движението. А съм сигурна в моите способности, но път е, всичко се случва.”-добавя Кина. И е категорична, че жените са по-добрите шофьори, по-внимателни, по-съобразителни.

Разбира се, че се е случвало да вози некоректни клиенти. „Веднъж ме обраха, взеха ми парите от колата. Но за щастие не са ме заплашвали”-спомня си Кина. И разказва, че не е прецедент някой да се качи в колата, да използва услугите на таксито и след това да слезе без да си плати, бягайки с все сила. „Случвало се е, качвам от центъра някой, дава ми адрес в „Меден рудник” и после дим да го няма. Най-страшното е ,че това го правят и деца, на по 15-16 години. Което ме навежда на мисълта, че така го възпитават у дома.”

Кина Василева държи не само на доброто обслужване, но и на брилянтната чистота в колата си. „Това е важно. Когато клиент се качи в такси, трябва да му е комфортно, приятно. Дори да го карам на малко разстояние.”-споделя тя.

Обича професията си и я вълнува от всяка една промяна в бранша. Затова беше и на протеста. За да изкаже възмущението от случващото се и желанието на управляващите д направят услугата „такси” лукс за българина. „Данъкът, който ни налагат, той ни убива. До момента не сме вдигали тарифите, но ще се наложи. И много по-малко хора ще си позволяват да използват нашите услуги. Физически ние няма как да плащаме всички такси и данъци, които въвеждат. Имаме семейства, имаме коли за поддръжка. Затова дойдох на протеста.”

Има и още нещо, което накарало Кина да се включи в масовото недоволство. Намаляването на броя на стоянките в града. „В Бургас за 800 таксита, местата за престой са 80. Е, как да караме ние, трябва да обикаляме града, за да си търсим клиенти ли?!”-възмущава се тя.

И тук разговорът ни приключи, защото клиентка позвъни на Кина, жена, която от години предпочита нейното такси. Но заради протеста Кина отказа, защото е част от бранша на таксиметровите и ако искат да бъда чути, всички трябва да се подкрепят и да бъдат единни.

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини