Какво разкрива потънал край Маслен нос древен кораб?

 Какво разкрива потънал край Маслен нос древен кораб? - E-Burgas.com

Какво разкриват за древните траки останките от корабокрушение, открити на морското дъно край Маслен нос? Какво е съдържал част от товара на кораба, потънал някога край скалистите брегове? И какво доказват изследванията на предметите, извадени от дълбините?

На тези и на още много интересни въпроси ще отговори по време на лекция в Регионален исторически музей – Бургас археологът Мирослав Класнаков.

Специалистът ще разкаже за медните слитъци с дисковидна форма, открити в акваторията на Маслен нос.

"По аналогия с подобни находки от проучени корабокрушения при носовете Gelidonya и Uluburun в Турция и „медните питки” от Българското крайбрежие са отнесени към късната бронзова епоха. За разлика от слитъците с форма на „разпъната волска кожа” от територията на съвременна България, които са намерени сравнително далеч на запад от морския бряг, тези с дисковидна форма, се откриват само под вода" разказва Мирослав Класнаков.

И пояснява, че медните слитъци имат отношение не само към презморските търговски контакти на тракийските племенни общности от Странджанското крайбрежие с Егейския свят или други части на Средиземноморието, но и към добива и преработката на метал в Странджа планина през късната бронзова епоха.

Събитието е насрочено за петнадесети февруари, от 11:30 часа на ул. Славянска 69 (зад църквата „Св. Св. Кирил и Методий“). Входната такса е преференциална – за възрастни 2,00 лв., а за учащи и пенсионери – 1,00 лв.

Коментари

Още от последните новини