Как се плете бебешка жилетка

Как се плете бебешка жилетка - E-Burgas.com

В последно време хендмейд нещата или тези, които правим собственоръчно, започнаха да придобиват все по-голяма популярност. По-малко се залага на масовия пазар, който залага повече на количество, а не на качество и все повече се търси стока с вложен личен стил. Поради тази причина и плетивата се завърнаха на пазара, като нещо много ценно и търсено. 
Всички си спомняме някой плетен чорап или елек от баба, който е топъл не само заради безупречния начин, по който е направен, а и защото в процеса е вложена много любов. Плетивата се върнаха от миналото за първи път при настоящи или бъдещи майки. Те намират в заниманието вдъхновение и търпение, което е толкова полезно, когато чакаш едно малко човече да се появи. 
Една от най-плетените дрехи е детската жилетка. Тя е чудесна дреха, която да имаш през зимата вкъщи, когато захлади или пък навън, да носиш под якето. Специфичното за плетенето на бебешка жилетка или такава за малко по-отраснало дете, е че тя се плете отдолу нагоре. Плетивото изглежда като едно голямо парче, което следва определен ред. 
Плетенето на жилетка е малко по-трудно и се изисква определен предишен опит. Казваме го, защото с плетка на чорапи може да се захване почти всеки, тя е елементарна и бързо се учи. 
Какво ще ви бъде нужно?
1.    Прежда – за предпочитане е да е с максимум процент вълна (80% например),
2.    Игли;
3.    Държачи за бримки;
4.    Маркери;
5.    И разбира се – копчета

Плетенето стартира от гърба. Започваме да плетем 56 броя, плетката е жартиерна. След като сме направили това, преминаваме към лицева плетка. Важно е да следите размерите и как върви плетенето. Плетете  нагоре около 19см., след това следва преминаване на плетката към ръкави. Как става това? След тези 19см, правим две извивки – по една от двете страни на плетката; това се повтаря (свивката) на всеки втори ред.

Мерим, докато не изплетен около 32см. Тогава започва оформянето в раменете – закрива се във всеки втори ред. По това време ще направим и извивката на врата, която ще представлява 8-те броя, които се намират в центъра. Минат ли 34см, завършваме плетката. 
Предната част на плетивото е почти същата – 32бр се плетат, жартиерно; от там насетне продължаваме с лицево. След 19см правим ръкавната извивка по гореописания метод.

Накратко това е малък урок за плетене на жилетка. За повече информация може да потърсите видео уроци. Успех!
 

Коментари

Още от последните новини