Как да се справим с интимните разочарования

Как да се справим с интимните разочарования - E-Burgas.com
Снимка mila.bg

 

Всяка романтична връзка е низ от вълнения и разочарования. Когато обаче разочарованията са значително повече от вълненията, е време да преосмислим стойността на отношенията. 

Да говорим за секс открито винаги е било трудно. А да говорим за секс с партньора си е още по-трудно, макар и всички модерни наръчници за успешна връзка да ни съветват, че само откровената комуникация има способността да ни направи щастливи. Интимните разочарования са нещо нормално и често няма виновна страна, но въпреки това такъв тип негативно изживяване може да ни накара да се почувстваме засрамени, непривлекателни и потиснати. Противоречивият характер на съвременния поглед върху връзките обикновено показва, че нищо, свързано със секса, вече не е тема табу, но същевременно се съмняваме, че при толкова много информация и възможности, няма кой друг да е “виновен” за някое разочароващо сексуално преживяване, освен нас самите.

Интимните проблеми не трябва да означават край на връзката

Интимната близост се гради едновременно от двете страни, променя се с времето и придобива различни форми. Именно затова не е фатален проблем, ако невинаги изпитвате удоволствие от секс с партньора си. В действителност повечето двойки не се напасват от първия път и отнема време и общи усилия, за да достигнат ниво, при което и двамата се чувстват комфортно. 

Колкото и да не ни се иска, ключът към това ниво се крие именно в споделянето. Вероятно смятате, че партньорът ви ще се засегне или ще реши, че не го/я обичате, ако изразите негативни коментари спрямо интимния ви живот, но шансът и другата страна да има какво да добави и сподели от своята гледна точка не е малък. Повечето семейни терапевти смятат, че най-големият интимен проблем, който повечето двойки срещат, е именно избягването му. 

Как да инициираме разговор за интимните проблеми във връзката?

В емоционалната суматоха, която несъмнено ще бушува в главата ви по време на такъв разговор, не пропускайте да кажете на партньора си, че го/я обичате и тази дискусия няма да промени чувствата ви, а цели единствено да подобри общото ви сексуално преживяване. В случай че няма други, по-дълбоки проблеми във връзката, като физическо/емоционално насилие или липса на уважение, да проведете открит и разумен разговор относно секса не би трябвало да е проблем, стига да използвате мили думи един към друг. 

Най-напред започнете с нещата, които харесвате и цените във вашите отношения, за да предразположите атмосферата, вместо да уплашите партньора си с рязко негативен или назидателен тон. След това постепенно и внимателно отбележете нещата, в които се надявате да видите подобрение, но не ги категоризирайте като действия, които мразите, защото несъмнено това ще засегне партньора ви. Най-накрая, в случай че дискусията се движи балансирано, можете да споделите фантазии и идеи, които не сте се осмелявали да изкажете на глас досега. За да разкриете повече от сексуалната си идентичност и да внесете нови тръпки в романтичния ви живот, можете да предложите експериментиране с интимни аксесоари, ако партньорът ви се чувства комфортно с тази идея, разбира се. Може да разгледате подобни в онлайн секс магазина Passion.BG.

Не забравяйте, че сексуалният синхрон се развива с взаимни усилия, разговори и практика, а експресирането на по-нестандартни сексуални чувства не бива да е причина интимният ви живот да остане в застой. Ако партньорът ви не е същата вълна в момента, това не трябва да ви обезкуражава - с малко време, размисли и правилен подход от ваша страна можете да го/я убедите да промени навиците си. В случай че сте твърде несъвместими, препоръчително е да поговорите със сексуален терапевт.

Коментари

Още от последните новини