Как да почистите ефективно порта за зареждане?

Как да почистите ефективно порта за зареждане? - E-Burgas.com

Нашите телефони, таблети или лаптопи са преносими джаджи и са създадени за да ни създават удобство и свобода в движение. Именно точно това предимство носи недостатък при дизайна им.

Тъй като мобилните устройства постоянно преминават от ръцете ни до джобове, портмонета, чанти, маси, до по-малко или повече дезинфекцирани бюра и дори на открито, това често води до замърсяване. Правят ви впечатление отпечатъците от пръсти, петна или дори имате неприятно усещане, когато докоснете устройството си. Оставяте преносимите устройства да се зареждат и забелязвате, че портът за зареждане е пълен с прах или дори различни частици. Това вече е проблем и може да доведе до по-голямо натоварване на устройството от обикновено.

Ако сте преминали през подобно преживяване това означава, че тази статия ще ви бъде полезна. Решихме, че ще бъде от полза да научите как ефективно да почиствате порта за зареждане. Следвайте ръководството в четири стъпки по-долу, което можете да използвате, независимо дали използвате устройство с USB-C (Samsung, Xiaomi) или такова с Lightning (Apple).

1. Изключете устройството

Преди да започнете почистването трябва да изключите телефона, таблета или лаптопа. По този начин можете да сте сигурни, че няма да рискувате да повредите устройството. Ако устройство е със сменяема батерия, можете да я извадите, като допълнителна предпазна мярка и защита.

2. Вземете инструменти

Не се притеснявайте, нямате нужда от специален набор от инструменти, за да почистите ефективно порта за зареждане. Тези инструменти обикновено се намират във всеки един дом. В случай, че нямате всичко необходимо под ръка, със сигурност можете да ги закупите на доста ниска цена от най-близкия супермаркет или онлайн магазин. Говорим за:

  • помпа или спрей със сгъстен въздух;
  • тънка дървена клечка за зъби или заострен край на пластмасова клечка за зъби;
  • памучен тампон;
  • изопропилов алкохол или бързосъхнещ почистващ препарат;
  • маса или бюро, почистени от прах, разположени на добре осветено място в стаята.

3. Премахване на видимите замърсявания

Увийте малко памук от памучния тампон или почистващата дискета около клечката за зъби. Идеята е клечката за зъби да се превърне в така наречената козметична пръчка, но много по-тънка от това, за да може да влезе в порта за зареждане.

С върха на клечката за зъби, върху която сте поставили памук и под ъгъл от 20 градуса, внимателно почистете отвора с движение отвътре навън. Повторете с другия край на клечката за зъби, ако е необходимо. Ако все още има мръсотия в порта, можете да навлажнете памука с много малко количество изопропилов алкохол/ спирт и да повторите процеса. Уверете се, че памукът не е мокър, а само влажен, защото не искате течностите да попаднат в устройството.

Въпреки, че много от телефоните на пазара днес са класифицирани като водоустойчиви със сертификати IP67 или IP68, има и модели, които могат да продължат да функционират само ако е в контакт с прах и влага, но не и при директен такъв с вода. Този тип устройства получиха сертификат IP5 и едно от тях е моделът Xiaomi Redmi Note 10 Pro

Ако искате да почистите лаптоп, който има порт за постоянен ток вместо USB-C, използвайте фенерче, за да погледнете първо вътре в него. Понякога тези портове имат щифтове в центъра си, които лесно могат да бъдат счупени. В случай, че не можете да поставите клечка за зъби в порта, без да ги докоснете, се налага да оставите лаптопа си в сервизен център за професионално почистване.

4. Премахнете всички следи от прах

Издухайте за една до две секунди използвайки въздушната помпа или спрей със сгъстен въздух в порта за зареждане на устройство. Поставете отвора в левия или десния край на порта за зареждане. Дръжте телефона, таблета или лаптопа през цялото време с порта надолу. Това ще позволи по-лесно на мръсотията да изпадне, вместо да влезе още по-навътре.

За да избегнете повреда на порта, не духайте върху порта на устройството последователно повече от две секунди. Твърде голямото въздушно налягане има вероятност да наруши деликатните вътрешни структури на вашия телефон или таблет.

Не вдухвайте въздух в порта с уста! Това може да добави влага към порта и да повреди устройството.

Ако все още има видими остатъци, които не можете да премахнете с тези методи, препоръчително е да се обърнете за помощ в някой сервизен център.

В случай, че сте почистили ефективно вашето устройство, но все още имате проблеми със зареждането, проверите кабела на зарядното устройство. Възможно е той да е повреден или на свой ред самото зарядното устройство да има нужда от почистване. 

Опитайте да тествате друго зарядно устройство, което имате вкъщи. И ако и след тази стъпка телефонът, таблетът или лаптопът ви не се зареждат, добре е да потърсите помощта на специалист от сервизен център, специализиран в устройства от този тип.

Коментари

Още от последните новини