Как да изберем фирма за счетоводство

Как да изберем фирма за счетоводство - E-Burgas.com

Първата най-крачка за една фирма е създателят/създателите ѝ да решат да я създадат и да направят първата крачка. Както се казва – всяко дълго пътуване започва с една единствена крачка. Следващата най-важна стъпка е да изберем подходящо счетоводство. Новобранците дори не осъзнават колко важно е да имат добър счетоводител и в последствие, развивайки бизнеса си, осъзнават и оценяват работата му. За да избегнете тази грешка, послушайте съвета на хора, които дълго време са на пазара на труда и знаят колко е важно да имаш качествен счетоводител.

Тук идва въпросът – как да намеря подходящ?

На първо място трябва да знаем какви точно счетоводни услуги има. Съществуват по-глобални счетоводни услуги, които обслужват фирми с международни клонове и тяхната работа е в категория най-трудна и отговорна. След тях са по-малки счетоводни къщи, които работят с големи фирми, но само на територията на страната. На последно място са малките счетоводни кантори, в повечето случаи те имат само по няколко служители, които се занимават с малки фирми, хора със свободни професии и еднолични търговци. Познавайки тази особеност и идеята на собствения си бизнес, Вие вече знаете къде да се насочите.

Направете кратко проучване – с какъв рейтинг са в страната или пък във вашия град, вижте имат ли уебсайт и каква информация са дали в него, накрая погледнете за коментари и отзиви в интернет пространството. Другият лесен начин е просто да попитате за препоръка ваши приятели или познати, които използват подобни услуги. Накрая се спрете на поне 5 счетоводни къщи, с които да се срещнете. Това е най-добрият вариант, тъй като сам ще намерите разликите в отношението и услугите и в крайна сметка ще изберете най-доброто.

Много собственици на големи фирми казват, че със своите счетоводители те могат да говорят като с приятели. Важно е да „усетите” човека, да сте на една вълна и да се разбирате от половин дума. В бъдеще той ще бъде и ваш довереник, тъй като с него ще споделяте следващите си ходове за разрастване на фирмата и той ще Ви насочва в правилна посока ли сте или по-скоро ще загубите, ако предприемете това.

При среща с управителя на счетоводна къща не се свенете да попитате каквото Ви интересува. Най-добре е предварително да сте подготвили списък с въпросите, които Ви вълнуват. От една страна ще бъдете максимално информиран, а от друга те ще видят, че сте отговорен човек и с Вас шега не бива. Какви въпроси може да зададете – С колко фирми работят; Обслужват ли хора с подобен бизнес на Вашия и как се развива; Какъв счетоводен софтуер ползват; Какви насоки биха дали за Вашата идея за бизнес и др.

Една честа практика е на такива срещи да попитате и потърсите контакт на фирма, която използва услугите на тази счетоводна къща. Тях ще попитате за мнение от първа ръка и ще избегнете грешки. По принцип добрите счетоводни къщи се радват на такъв интерес, тъй като желаят клиентите им да дадат добър отзив и с това да спечелят още. Както се казва – най-добрата реклама е от уста на уста. Ако откажат да Ви дадат координати, без адекватно обяснение, сами можете да си направите изводите.

Нека изборът Ви бъде максимално информиран. Успех!

Коментари

Още от последните новини

Светът
Как да изберем фирма за счетоводство - E-Burgas.com

Полша