Живко Табаков: Слабият летен сезон спаси язовир „Камчия”, сега вече щяхме да сме във водна криза

Живко Табаков: Слабият летен сезон спаси язовир „Камчия”, сега вече щяхме да сме във водна криза - E-Burgas.com

Слабият туристопоток и по-ниското потребление на вода през летните месеци забавиха процеса по изпразването на язовир „Камчия”. Сега вече можеше да бъдем на воден режим. Това каза пред медии бургаският общински съветник Живко Табаков.

„Тази година хотелите са ползвали с около 4 милиона кубика по-малко вода, или иначе казано – потребили са 8 милиона. Други години Бургас и региона ползваха 12 милиона кубика. Това означава, че ако днес, при нормален туристически сезон, ние имахме около 20 милиона кубика в язовира, то сега нямаше просто да говорим за водна криза, а щяхме да бъдем в нея”, заяви председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков.

Табаков подчерта, че с темповете, които работят институциите и застрашаващите фактори, преследващи ни ежедневно, ако всички стоят безучастни, би било престъпление спрямо всички граждани. Той обърна внимание, че евентуалният воден режим ще застраши както населението, така и всички инвестиции, направени във времето назад.

Общинският съветник допълни, че още през лятото са сигнализирали ресорният министър за опасността с язовир „Камчия”. В писмото си тогава те са посочили общият обем на язовир „Камчия”, захранващ Бургаска и Варненска област в съотношение 60/40, възлиза на 235 млн. куб.м. Към онзи момента са били налични само 65 млн. куб.м. Във тази връзка са потърсили отговор на въпросите:  1. Осигурено ли е алтернативно водоснабдяване за Варна чрез язовир „Цонево”, което да съхрани част от водата в „Камчия”? и 2. На какъв етап е идеята да се инвестира в няколкото по-малки язовира по Южното Черноморие, които да гарантират водоснабдяването в региона?

Коментари

Още от последните новини