Искат преболедували ковид за членове на СИК в болниците

Искат преболедували ковид за членове на СИК в болниците - E-Burgas.com

Така ще могат да гласуват и болните, смята изборен експерт

Хора, които са преболедували COVID-19 и за които се счита, че са защитени поне за няколко месеца с антитела, да образуват секционни комисии в болнични заведения. Това е един от вариантите за гласуване на болни хора на парламентарните избори у нас догодина. Идеята е на изборния експерт проф. Михаил Константинов, която той представи пред NOVA.

"Засега отиваме към избори в края на март. Има дата и в края на май, но тогава ще сме два месеца без парламент", коментира математикът и шеф на "Информационно обслужване". Той предупреди, че има няколко важни въпроса, които трябва да се решат - какво се прави с хората, които в момента са карантинирани, и тези, които боледуват?

"Трябва да се проучи опита на държавите, които скоро имаха избори. Да се сформира специална комисия, която да проучи и да избере най-добрите варианти", заяви проф. Константинов. И призова български представители да отидат до румънското посолство и да помолят съответния аташе да сподели тяхната практика. "На изборите там ние видяхме едни големи помещения и спазване на дистанция, но въпреки това имаше най-ниската изборна активност от 30 г. насам", разказа експертът.

"Има опасност това да стане на парламентарните избори у нас и да няма легитимност на новата власт", предупреди проф. Константинов. COVID пандемията удари целия свят и няма нищо укорително, ако депутатите се съберат и въведат мерки специално за тази ситуация с промени в Изборния кодекс, допълни той.

Изборният експерт предупреди, че машините за гласуване, които ще се въведат у нас, не са предвидени в условията на пандемия. "Какво ще стане, ако някой пипне заразен екран и след това си пипне носа", попита той.


 


 

Свързани статии
38 са новозаразените с ковид у нас 60 са новозаразените с ковид у нас 3,5% са положителните ковид проби у нас Болници у нас пред закриване заради липса на лекари Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид Нови 121 човека са новозаразени с ковид Новият омикрон вече е у нас Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори 80 души са новозаразените с ковид у нас
Тагове
избори преболедували ковид болници
Коментари

Още от последните новини