Христо Иванов: Етническо напрежение ще има само ако управляващите и ДПС го организират

Христо Иванов: Етническо напрежение ще има само ако управляващите и ДПС го организират - E-Burgas.com

Лидерът на “Да, България!” и съпредседател на “Демократична България”  Христо Иванов се обърна тази сутрин към премиера Борисов в излъчване на живо от боянската резиденция на Ахмед Доган, известна още като “Зимните сараи”.

Въпросите, които Иванов постави на Борисов бяха: Има ли днес в зимните сараи гардове на НСО? Имало ли е заседание на Комисията в НСО, вземаща решения за това кой да бъде охраняван? Какво е било решението? Как са гласували представителите на Борисов? Как е гласувал представителят на президента? Когато Борисов ще използва своето мнозинство в Комисията, която контролира НСО, за да окаже натиск на ръководството на НСО да се извини, да върне флага, да накаже с уволнение гардовете, които погазиха българския закон пред очите на над милион български граждани? Ще осигури ли Борисов, кметът на Бургас и министърът на вътрешните работи спокойното и достойно преминаване на българските граждани по общинския път и през българското черноморие, за да стигнат до българската територия утре, за да могат да стъпят там като нормални, свободни европейци? Ще ни бъдат ли предоставени ревизионните актове, с които да си отговорим на въпроса какво става на нефтобаза “Росенец”.

“Искам и двамата - и Борисов, и Радев, да дадат ясен отговор. Имало ли е такова заседание? Какво е решила комисията. Продължава ли днес, с пари на българския данъкоплатец, НСО да охранява почетния председател на ДПС?” - попита Христо Иванов.

“Тази комисия се състои от трима члена. Двама от тях са представители на изпълнителната власт и са лица, които Борисов контролира. Ако той реши да се прави на прост, а нас да ни прави на идиоти и каже, че не отговаря за тези лица и че не ги контролира, искам да припомня записите, в които всички чухме и оперативките, за които всички знаем от години, на които Борисов участва в планирането на конкретни операции, на конкретни удари, както той се изразява. Той не зачита абсолютно никакви граници между политическо и професионално ръководство на никакво ниво в българската институционална рамка. И затова твърдя, че носи директна политическа отговорност за начина, по който са гласували представителите на изпълнителната власт по въпроса за това дали да бъде продължена охраната на Доган и на Пеевски.” - коментира още Иванов.

По обвиненията на Борисов за участието на Иванов в сценарий с гардовете на НСО, Христо Иванов коментира:

“Ако аз съм бил в сценарий с тези гардове, защо аз съм човекът, който иска тяхното уволнение? Защо аз съм човекът, който е подал, заедно с моите колеги, поредица от сигнали в прокуратурата и в полицията срещу тях? Особено държа на сигнала за поругаването на българското знаме. Защо Борисов днес не казва нито дума за изключително пренебрежителното отношение към тези сигнали, което вчера Гешев обяви? Защо вместо да дава дълги пресконференции и да прави читалищни сценки в национален ефир, просто не свика комисията в парламента, която контролира НСО? В тази комисия ГЕРБ - Борисов - има мнозинство. Тази комисия може да окаже ефективен натиск върху НСО, да разследва това, което се случи, да бъде понесена отговорност, тези мъже да бъдат уволнени - нещо, за което аз настоявам, а не Борисов. Този, който хвърли българското знаме, да бъде уволнен и наказан. НСО да се извини на българското общество за грозните сцени, на които станахме свидетели, да се извини, за това, че лъга и продължава да лъже. Това зависи от Борисов.”

Коментарът на Иванов относно внушенията на премиера за назряващо етническо непрежение:

“Борисов заплашва, внушава риска от това, че утре, когато български граждани искат да посетят българска земя, държавен бряг на “Росенец”, това щяло да доведе до етнически сблъсъци. Искам много ясно да кажа нещо: ще има гражданско етническо напрежение само ако управляващите го допуснат и само ако ДПС го организира. Българската демокрация 30 години е заложница - ние всички сме заложници, политически - на постоянните заплахи от върхушката на ДПС да провокират етнически сблъсъци и етнически конфликти. С този инструмент за шантаж те си осигуряват възможността да бъдат корумпирани, да бъдат над закона. Аз отказвам българската демокрация да бъде заложник на една малка група ченгета от ДС!”

Иванов отправи и обединяващ призив към всички българи:

“Време е всички да си дадем сметка: имаме една земя. Независимо от това кой какъв е, като какъв е роден, как се чувства, на какъв език говори, на какъв бог се кланя. Всички ние сме родени от тая земя, направени сме от нея и в нея ще отидем. Всички ние я обичаме. Независимо от това дали живеем в София, Бургас, Кърджали, Делиормана - всички ние обичаме тази земя, еднакво. Всички ние се гордеем с нашия флаг, независимо кой какъв е. Всички ние сме граждани на България и искаме да бъдем европейски граждани на България. Всички ние сме нейни патриоти. И искаме свобода. Това, което ни липса и всички ние го искаме, е един закон за всички. И аз знам, че всичко това го искат както моите съграждани в София, така и моите съграждани в Бургас, така и в Кърджали, така и в последното село и махала на Родопите, така и в Делиормана, така и в Струмско.”

Иванов призова също така управляващите да осигурят спокоен достъп на гражданите, желаещи да посетят плажа на “Росенец”:

“Искам да се обърна към Борисов и към министъра на вътрешните работи, и към кмета на Бургас, който е и зам.-председател на ГЕРБ. Осигурете нормален достъп на българските граждани, които искат да посетят българска земя, държавна, и имат право да бъдат там. Махнете тази бариера на общинския път. Позволете на хората, които решат да акостират с лодка там, да го направят. Осигурете сигурността. Не позволявайте организиране на напрежение и провокации. Това зависи от Вас.”

Изявленията от сутрешния брифинг на Борисов за това, че “Демократична България” била участвала в опитите да се осуети или засенчи присъединяването към Еврозоната и банковия съюз, Иванов коментира така:

“Демократична България е най-яростният привърженик на нашето присъединяване към Еврозоната и банковия съюз. Първо ние там принадлежим - всички, независимо от нашия произход. И второ - това е начинът, тези институции чрез техните стандарти и правила да помогнат да България да се освободи от корупционното завладяване. В тази връзка искам пак да се върна на “Росенец”. Там, до сараите на Доган, се намира нефтеното пристанище на “Лукойл”. Това е територия, за която от години се тупат съмнения за това, че България се е отказала от данъчния суверенитет върху нея, че България си затваря очите за това какво се случва там - кой внася, какво внася и колко внася. Има съмнения, че това ни коства огромни несъбрани данъци. И това се отнася директно към въпроса за нашата макроикономическа стабилност и за здравината на нашите финансови институции.”

Иванов изтъкна и спечеленото от “Да, България!” дело във ВАС срещу министерство на финансите, според което НАП трябва да предостави резултатите от няколко свои ревизии, които биха осветлили ситуацията около “Лукойл”.

“Нека Борисов разпореди на своя министър на финансите, когото той поне формално контролира, заключенията от тези ревизионни актове да бъдат публикувани. Така че да можем да си отговорим на въпроса има ли нещо вярно в тези съмнения за отказа на България от данъчен и митнически суверенитет върху една част от своето крайбрежие. Може да се окаже, че това е онази малка тайна, която обяснява защо г-н Борисов може да се обади на Валентин Василиевич Златев и да му държи сметка по телефона с кого се среща, кого подкрепя и т.н. Може да се окаже отговор на много въпроси, които висят в българското обществено пространство.”

Иванов завърши изказването си с думите:

“Демократична България се бори за европейска, свободна България за всички. Една земя, един флаг, една свобода и един закон за всеки един от нас!”

Свързани статии
"Демократична България" е против правителство с участие на ДПС Христо Иванов: Очевидно Слави Трифонов не разчита на наша подкрепа, а на нечия друга Община Бургас: Разпоредихме оградата на Росенец да бъде премахната незабавно Христо Иванов: Иво Баев се отклонява от националната политическа линия на коалицията Пътят до Росенец отново преграден? Христо Иванов прави нова проверка на място (видео) Мустафа Карадайъ показа нос Чукалята преди Догансарай (снимки) Христо Иванов: "Росенец" е наша дългосрочна стратегия Христо Иванов: Вчера стана ясно, че Пеевски управлява МВР Ето какви бяха част от емоциите днес на Росенец (Видео) Димитър Николов се застъпи за протестиращите, потегля с Христо Иванов към Росенец
Тагове
христо иванов
Коментари

Още от последните новини