Хората със странична реакция от ваксината ще могат да взимат болнични

Хората със странична реакция от ваксината ще могат да взимат болнични - E-Burgas.com
Снимка: ВМА

Д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София изяви мнение, че хората, които са получили странична реакция след ваксинация, могат да ползват болничен, предаде OFFNews.

От началото на седмицата, когато в имунизациите срещу COVID-19 се включиха и личните лекари, д-р Миндов е поставил ваксина на повече от 30 души от пациентската си листа. До момента няма оплаквания за странични реакции. Изявилите желание да се имунизират в неговия списък са общо около 80. По думите му до четвъртък ще успее да ваксинира всички, които са избрали ваксината на АстраЗенека.

Останалите обаче, които предпочитат РНК ваксина, вероятно ще трябва да се имунизират във ваксинационен център, защото условията за съхранението им са по-специални. Все пак д-р Миндов не изключи възможността да поставя и РНК ваксини, стига да има достатъчно желаещи в съответния ден от списъка. 

По повод логистиката на дозите от АстраЗенека той обясни, че сам е взел нужното му количество от Столична РЗИ, но в момента ваксини вече няма.

"Ходиш и си вземаш, ако има. В момента има голяма активност на ваксинационните центрове. Не мисля, че е заради 10 лв., които се полагат на убождане. Може би причините са други", каза още д-р Георги Миндов и препоръча при неразположение след ваксинацията пациентите да се обадят на личния лекар, а ако реакцията е по-сериозна - да звънят на Спешна помощ. Леките странични ефекти се лекуват симптоматично, обясни специалистът.

Свързани статии
Мобилен ваксинационен пункт срещу ковид за айтозлии до петък В страната вече са налични нови ваксини срещу ковид 378 се ваксинираха срещу ковид за денонощието Доставиха у нас близо 200 хиляди ваксини за сезонен грип Започва ваксиниране срещу ковид по населени места в региона, вижте графика Неваксинираните срещу ковид няма да могат да се ваксинират срещу омикрон Отварят нови пунктове за ваксиниране срещу ковид в региона Едва 3156 души се ваксинираха за 24 часа, 23% са новозаразените СЗО: Трябват нови ваксини срещу ковид и да се впръскват в носа СЗО зове за ускоряване на ваксинирането и носенето на маски
Тагове
ваксини
Коментари

Още от последните новини