Хората с надномерно тегло са рискова група за Covid-19

Хората с надномерно тегло са рискова група за Covid-19 - E-Burgas.com

С напредването на епидемията все по-ясно се очертава нова рискова група, които са по-уязвими при заболяване. Това са хората с наднормено тегло. Тази група не беше толкова очевидна в азиатските страни, но се оказва голям проблем за някои от страните в Западна Европа и най-вече в Америка. Защо хората с наднормено тегло са по-уязвими - обяснява ендокринологът проф. Здравко Каменов, цитиран от БНТ.

"Повечето килограми увеличават риска и увеличават тежестта на самото заболяване. Първо, хората със затлъстяване имат по-подтисната имунна система от тези без затлъстяване. Просто редица механизми се включват, които водят до намаляване на защитата. И фагоцитозата е намалена и т-лимфоцитите са с намалена функция при затъстяване. Това са различни фактори, които участват в съпротивата на организма. Огромното количество мастна тъкан, което имат отделя много цитокини." заяви проф. Каменов. 

 

 

Свързани статии
903 са новозаразените с ковид за последното денонощие Ангел Кунчев: Трябва да вземем мерки сега, за да не пълним пак болниците 643 са новите случаи на коронавирус 435 са новозаразените с ковид у нас Вирусолог: Коронавирусът не изчезва, продължава да мутира 321 са новозаразените с коронавирус Проф. Христова за ковид: Най-страшното вече е зад гърба ни Новите случаи на ковид у нас отново надхвърлиха 2000 БАН: Броят на заразените е 4-5 пъти по-голям от регистрираните Ето кога сваляме маските
Тагове
коронавирус
Коментари

Още от последните новини