Гражданската отговорност скача с до 200% за шофьори-нарушители

Гражданската отговорност скача с до 200% за шофьори-нарушители - E-Burgas.com

Средната цена на застраховката „Гражданската отговорност“ трябва да запази едно оптимално равнище. Шофьорите, които правят повече произшествия обаче ще плащат по-скъпо. Това каза зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн в ефира на БТВ.

„През последната година и половина свързахме застрахователните данни с тези на МВР. При сключването на застраховката всички данни ще се наливат автоматично от регистъра на МВР без да се въвежда ръчно. През системата ще излизат и наказателните постановления на всеки. На базата на тези данни ще се плаща по-висока цена. Това е в резултат на въвеждането на "Бонус-малус" системата. Тя ще влезе в сила от началото на 2018 година“.

Предвидено е хората, които нямат пътни нарушения, да плащат съответно по-малко. Агайн даде пример, че за един изряден шофьор цената може да е 100 лева, а за нарушителите тя скача с до 200% и може да стигне до 600 лева. „Най-опасни са нарушенията с превишаване на скоростта, тъй като те водят до 30% от ПТП-та.

Разходът за пътни инциденти за последните 10 г., изплатени от Гаранционния фонд са над един милиард лева, като ще достигнат до 2 милиарда, тъй като се изплащат по-късно“. Агайн посочи, че сме първенци по смъртност на пътя. „Нарушенията, които ще се таксуват с по-голяма премия са превишенията на скоростта, внезапна промяна в посоката на движение, неспазване на дистанция, отнемане на правото на другия“.
 

Коментари