Глобите за неспазване на правилата падат от от 5000 на 1000 лв.

Глобите за неспазване на правилата падат от от 5000 на 1000 лв. - E-Burgas.com

Актуализацията на бюджета влиза на второ четене в парламента. Променя се и Законът за извънредното положение, като управляващите предлагат намаляване на глобите, които да станат от 5 хиляди на 1000 лева. Санкцията ще варира от 300 до 1000 лева.

Предложено е и за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение са във връзка с неговото удължаване до 13 май. Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и проължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки.

Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност. Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение. Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

Днес и правната комисия на Народното събрание ще заседява. Тя ще обсъди за второ гласуване промени в Закона за извънредното положение. В промените е предвидено извънредното положение да бъде удължено до 13 май.

Коментари

Още от последните новини