Георги Панайотов: Путин може да стигне много по-далеч, а ние сами не можем да се защитим

Георги Панайотов: Путин може да стигне много по-далеч, а ние сами не можем да се защитим - E-Burgas.com

"Трябва да се вземат правилните решения, така че българите да спят спокойно" смята бившият военен министър

"Има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация на войната". Това заяви в ефира на БНТ бившият военен министър Георги Панайотов.

"България трябва да вземе политическо решение за това дали да поиска помощ в рамките на НАТО, включително и за разполагане на военни части у нас. Водещото е да защитим териториалната цялост и суверенитета на България. Затова сме в НАТО, за да направим така, че нашата територия, суверенитет и независимост да бъдат защитени. Ние самостоятелно не можем да се защитим. Прекалено малка държава сме и не разполагаме с необходимите способности. Трябва да се направи военнополитическа оценка на ситуацията, на войната. Трудно е да се предвиди докъде ще стигне Путин, но трябва да се вземе и това предвид, че той може да иска да стигне и много по-далеч от там, където се намира в момента. И трябва да се вземат правилните решения, така че българите да спят спокойно", каза Панайотов.

Той подчерта, че към момента няма признаци за възникване на директен военен сблъсък между НАТО и Русия.

Според него България трябва да огледа всички варианти за запазване на способностите си за охрана на въздушното си пространство докато чака доставката на новите изтребители Ф-16 и да реши как междувременно ще продължи поддръжката на МиГ-овете.

Панайотов напомни, че до края на март има действащ договор за поддръжка с РСК МиГ, който на практика вече е изпълнен. Според него е необходимо политическо решение за това дали поддръжката на изтребителите може да продължи в трета държава – Полша или Израел, въпреки че никой от тях не може да даде гаранциите на производителя.

"Силно се надявам да не се стига до приземяването на МиГ-овете ни, но ако не се поддържат, няма как да летят. Личното ми мнение е, че сега не трябва въобще да се мисли за договор с РСК за поддръжка на МиГ-овете." - каза Панайотов.

Развоят на войната в Украйна не е бил калкулиран от Кремъл да се случи по този начин и оттук нататък Русия няма полезен ход, смята Георги Панайотов.

По думите му има два сценария - замразяването на конфликта, подобно на Кавказ и Приднестровието, или ескалация на войната.

По отношение на Китай Георги Панайотов очаква рационално поведение от Пекин, защото голяма част от търговията му е свързана със западните държави.

"Мисля, че ще продължат да търгуват с Русия, но няма да нарушават западните санкции" -. прогнозира бившия министър на отбраната.

Свързани статии
Коледна пауза на войната в Украйна Русия обяви български журналист за издирване Парламентът одобри военна помощ за Украйна 6 милиона семейства са без ток в Украйна Депутатите гласуват изпращането на военна помощ на Украйна Захарова заплаши НАТО с война Започват референдуми в няколко области на Украйна за присъединяване към Русия Руският патриарх призова руснаците: Не се страхувайте от смъртта! Сергей Шойгу: Изпращаме 300 000 войници на бойното поле! Войната не е с Украйна, а с колективния Запад Бивш военен министър: Русия се готви да признае Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област за свои територии
Тагове
Украйна
Коментари

Още от последните новини