Генералният директор на ГД „Морско дело и рибарство“ към ЕК Чарлина Вичева проведе работни срещи в Бургас

Генералният директор на ГД „Морско дело и рибарство“ към ЕК Чарлина Вичева проведе работни срещи в Бургас - E-Burgas.com

Поредица от работни срещи проведе в Бургас Чарлина Вичева, генерален директор на главна дирекция „Морско дело и рибарство“ към Европейската комисия. Тя беше придружавана от изпълнителния директор на ИАРА Христо Панайотов, като двамата отделиха време и внимание на представители на сектор рибарство, с които обсъдиха актуални и наболели въпроси, свързани със състоянието на бранша.  

„Това е първото ми официално посещение в Бургас в качеството ми на генерален директор. Изключително ми е приятно да бъда тук. За мен беше важно да се срещна със сектора, който е тук, затова беше задължително да дойда до Бургас, макар и за посещение по-кратко от 48 часа“, каза Вичева пред представители на местните медии.

„Срещата ми дава голяма надежда. Видях сектор, който е добре информиран, но и взискателен. Сектор, който е в трудности, свързани с кризите, които ни настигнаха – пандемията от COVID-19 и войната в Украйна. Моята роля беше не само да ги изслушам, но и да представя последните мерки, които са подготвени на европейско ниво, за да можем да бъдем в помощ на производители, преработватели и рибари. За мен беше важно да направя пряк контакт и да чуя всички въпроси, които представителите на сектора биха могли да имат към мен“, добави Вичева.

От думите ѝ стана ясно, че финансово подпомагане на рибарите е възможно по две различни оперативни програми, но за тяхното реализиране са необходими политически действия и решения.

Тя и Христо Панайотов проведоха още две важни срещи – с представители на консултативния съвет по рибарство в  Черно море, както и с регионалното звено на генералната комисия за риболов в Средиземно и Черно море.

„За мен е гордост, че регионалното звено за Черно море на тази голяма организация, в която има няколко страни членки, се намира точно в Бургас. Това стана възможно и заради геополитическата тежест на Европейския съюз“, добави генералният директор на Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ към ЕК.

Вичева допълни, че чрез диалога с консултативния съвет се правят отчети на спецификата на Черно море.  От своя страна Христо Панайотов изрази увереност, че подобен тип срещи ще донесат ползи на бранша в дългосрочен план.

„Наясно сме с проблемите. Колкото и да ни се иска, те не могат да бъдат решени за ден или два. С подобен род срещи обаче полагаме добра основа, върху която да стъпим в близко бъдеще. Винаги съм приветствал конструктивния диалог с всички възможни страни в бранша“, каза Панайотов.

Галерия
Свързани статии
Инспектори на ИАРА извършиха проверки на Поморийското езеро и язовир Цонево (Снимки) Бургаско сдружение и ИАРА зарибиха Вая с шаран, толстолоб и каракуда ИАРА ще изследва запасите на черноморски видове риби и рапан Заместник-министър Момчил Неков: В следващия програмен период ИАРА ще получи 35 млн. лв. за контрол и събиране на данни ИАРА проведе акция срещу траленето в Свети Влас (Снимки) Инспектори на ИАРА с акции по язовири из цялата страна ИАРА остро осъди посегателството на двата делфина в Бургас Осъдиха служител на ИАРА заради подкуп от 850 лева ИАРА вгорчи бракониерите, зарадва обитателите в зоопарка в Айтос Бракониерите на Мандра понесоха нов удар
Тагове
иара
Коментари

Още от последните новини