Ген. Мутафчийски: В България никога не е имало затваряне по домовете, мерките тук са либерални

Ген. Мутафчийски: В България никога не е имало затваряне по домовете, мерките тук са либерални  - E-Burgas.com

"Трябва да дадем възможност на повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага" заяви началникът на НОЩ

Началникът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски благодари за въвеждането на по-строгите мерки и ги определи като навременни и правилни, с оглед повишената заболеваемост и смъртност.

Не става въпрос за затваряне по домовете, целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според анализите ще настъпи най-рано към края на втората седмица от въвеждане на мерките и намаляване на смъртността.

Това е абсолютно необходимо, за да може здравната система да издържи на натиска, което става все по-непосилно. С напредване на епидемията намалява броят на медицинските лица, те се заразяват, в момента над 2000 души медицински персонал са извън строя, допълни проф. Мутафчийски.

По думите му трябва да се намалят до минимум контактите. Това ще даде възможност да посрещнем по-спокойно предстоящите коледни празници. Намалелите нива на заболеваемост ще забавят темпа на пандемията и ще даде възможност повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са вече на прага. Това е голямата цел, допълни проф. Мутафчийски.

Коментари

Още от последните новини