Ген. Мутафчийски: Само един случай тази сутрин, но тенденцията е все още да се увеличават

Ген. Мутафчийски: Само един случай тази сутрин, но тенденцията е все още да се увеличават - E-Burgas.com

Има още един установен случай на заболял с коронавирус у нас от снощи. Така потвърдените случаи в България стават 202. Той е от София. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг. По думите му новият случай не е клиничен и е с лека симптоматика.

Мутафчийски обясни, че са проведени консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение.

Другото предложение е за разширяване броя на лабораториите. В София има заявка и от БАН да се включат с лабораторията си, обясни Мутафчийски.

200 000 лева са дарение от ОББ, "Райфайзенбанк" е дарила по 50 000 лева на 3 болници, продължават даренията към Министерството на здравеопазването или конкретно към самите болници.

Около 5000 теста за коронавирус са закупени само със средства на държавата, останалите 6000 теста са със средства на дарители, добави Мутафчийски.

Общият тренд на случите на коронавирус у нас се покачва, засега няма тенденция на намаляване на случаите, но и при толкова малко случаи няма как да се говори за общ тренд по принцип, обясни председателят на Националния оперативен щаб.

При повечето пациенти с коронавирус има сухота в устата, все едно имат чуждо тяло в гърлото си, от това се оплакват доста пациенти. Но като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, находката със слушалка и сатурацията, която е много показателна, защото ако излезе около 89-90% задължително тряба да влезе човекът в болница, посочи той.

Свързани статии
Изписват още един пациент от Бургас в следващите дни Започна раздаването на хранителни пакети в Бургас 69% от българите се страхуват от зараза с коронавирус Червеният кръст набира студенти по медицина за борба с коронавируса Заразена с коронавирус окуражена от полицаи: Купиха ми лекарства, казаха парите не са важни! 30 нови случая на COVID-19 у нас за денонощието СЗО: Не е дошло време за разхлабване на мерките Вече няколко дни без вирус в Бургас! Тестовете на бургаските медици и полицаи са отрицателни По-малко хора умират от Covid-19 в държавите с масова БЦЖ-ваксинация 40 млн лв. от „Региони в растеж“ отиват на фронта срещу коронавируса
Тагове
коронавирус българия софия
Коментари

Още от последните новини