Европол засече измами с препарати срещу коронавируса

Европол засече измами с препарати срещу коронавируса - E-Burgas.com

С оглед началото на процеса на ваксинации срещу COVID-19 Европейската полицейска агенция (Европол) предупреди за заплахата от измами с препаратите срещу новия коронавирус, предава TACC.

„Съществува реална опасност престъпните групировки да се опитат да използват необходимостта от ваксината, за да извършат престъпленията си", заяви изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол в интервю за германската медийна група Funke, цитирано от ТАСС.

„Разполагаме с информация за това. Например, ваксината вече се предлага в социалните мрежи", заяви Де Бол и посочи, че след превеждане на определени суми, хората или не получават нищо, или получават фалшиво лекарство, което, ако се използва, може да има „сериозни последици за здравето“. Европол е изпратил съответно предупреждение до страните от ЕС.

Освен това, според Де Бол, е необходимо да има подготовка за опити за кражба на лекарствата.

„По време на първите локдауни, например, бандите се насочиха към защитните маски. Същата опасност сега съществува по отношение на ваксината", алармира директорът на агенцията. Тя отбеляза, че правоприлагащите органи на страните от ЕС координират работата си, за да осигурят безопасност по време на транспортирането на дозите ваксини срещу коронавируса.

 Агенция "Фокус"

Коментари

Още от последните новини