Ето кога и как може да потърсите компенсация от "Бургасбус"

Ето кога и как може да потърсите компенсация от

Във връзка със създалата се извънредна ситуация на територията на страната и въведените ограничителни, противоепидемични мерки, "Бургасбус" въвежда следната организация за компенсиране на клиентите за невъзможността от ползване на превозни документи за пътуване:

1. При абонаментите за пътуване в градски транспорт (за правоимащи граждани), съгласно решение на Общински съвет - Бургас заредени в електронни карти - клиентът подава заявление, в което посочва  причината, поради която няма да използва картата си за пътуване.  

Заявлението може да бъде подадено по електронен път на е-mail [email protected] или на място - в Транспортната къща. След обработка на заявлението, картата за пътуване се блокира служебно от системен оператор, като в това състояние картата не може да бъде използвана от картодържателя при пътуване в градския транспорт.

След нормализиране на обстановката или при подаване от страна на клиента на писмено заявление по електронен път, на е-mail [email protected] или на място в Транспортна къща, картата се отблокира от системен оператор в Транспортната къща. Клиентите на "Бургасбус" ЕООД ще бъдат компенсирани за периода на неизползване на картата.

2. При абонаментните карти в междуселищния транспорт - клиентът подава писмено заявление до Рекламационната комисия на "Бургасбус" ЕООД, в което посочва причината, поради която няма да използва картата си за пътуване. Към заявлението задължително се прикрепя физическия образец на абонаментната карта за пътуване.  

Заявлението и картата се оставят в касов салон на Дружеството (Транспортна къща, Автогара "Юг", Автогара "Запад", Терминал "Меден рудник") или на касите в Камено и Поморие. След нормализиране на обстановката или при подаване на писмено заявление от страна на клиента, Рекламационната комисия взема решение да удължи срока на всеки превозен документ с броя дни, оставащи до края на валидността на приложения физически образец (считано от датата, следваща тази, на която заявлението е оставено на касов салон или каса). За удължения срок на валидност се издава талон за валидност по образец, с който клиентът ще може да ползва съответната линия, без допълнително заплащане.

Свързани статии
Автобус на градския транспорт преминал на червено, "Бургасбус" разследват шофьора Започва изграждането на зарядните станции на градския транспорт в Бургас Промени в графика на "Бургасбус" в Деня на Съединението Допълнителни автобусни курсове заради музикалния фестивал в Бургас 15-ката вече ще влиза на летището Втора автобусна линия ще вози до Крайморие през лятото Нова лятна автобусна линия ще свързва "Изгрев" и "Славейков" От днес автобусите влизат в специалните коридори на бул. "Демокрация" Над 400 бургазлии ползват мобилното приложение на "Бургасбус" "Бургасбус" учестява автобусите със завръщането на учениците в клас
Тагове
Бургасбус
Коментари

Още от последните новини