Експерт: Тотален провал в образованието! Има ученици, които не знаят нищо на родния си език

Експерт: Тотален провал в образованието! Има ученици, които не знаят нищо на родния си език  - E-Burgas.com

Лоши са резултатите от матурите. От 950 училища у нас, чиито ученици са положили задължителния държавен зрелостен изпит по български език и литература, в 307 (близо една трета) средният успех е под среден 3, а в 27 училища средният успех на матурата е слаб 2. Това сочи анализът на Института за пазарна икономика."В тези 27 училища не е имало дори няколко въпроса, които ученикът да знае, поне за да изкара тройка, всичко е двойка."

Това коментира пред БНР Зорница Славова, старши икономист от Института за пазарна икономика.

"Този проблем се появява не само из цялата страна в голяма част от областите, но и в различните видове училища. Повсеместен проблем. Това е тотален провал. Абсолютно всички ученици в училището, които се явяват на ДЗИ по български език, да изкарат слаб 2."

По думите ѝ не става въпрос за немотивирани ученици и не говорим за тези, които отпадат от системата, а за такива, стигнали до 12 клас.

Средната оценка няма значение, когато имаш толкова голяма разлика в представянето между различните училища, подчерта Славова.

Според нея няма сигнали, че някой прави анализ на ситуацията.

"Ние изведнъж в 12 клас разбираме, че има 27 училища, в които учениците не могат да изкарат дори тройка. Много е късно да се разбере това. Много е късно на изхода на образователната система да разберем, че тези ученици абсолютно нищо не знаят на родния си език."

Пандемията и електронното учене създадоха бариера пред доста сериозна част от учениците, изтъкна още експертът.

Коментари

Още от последните новини