Екатерина Захариева става новият български еврокомисар с ресор „Регионална политика“

Екатерина Захариева става новият български еврокомисар с ресор „Регионална политика“ - E-Burgas.com

 

София, 10 септември 2024 г. – Екатерина Захариева бе обявена за новия български еврокомисар, като най-вероятно ще получи ресор "Регионална политика" в новата Европейска комисия. Новината бе съобщена от водещи източници, а официалното назначение се очаква да бъде потвърдено в следващите дни.

Захариева, която е заемала различни високи държавни постове, включително и министър на външните работи, се смята за опитен и подготвен кандидат за позицията в Европейската комисия. Нейното назначение се разглежда като стратегически важен ход за България, особено предвид значението на регионалната политика за икономическото и социално развитие на страната.

Предстоящите задачи на Захариева ще включват координация на финансирането по различни програми на ЕС, насочени към намаляване на регионалните неравенства, модернизация на инфраструктурата и подкрепа за развитието на местния бизнес. Очаква се тя да работи в тясно сътрудничество с останалите еврокомисари, за да постигне по-добра интеграция и устойчиво развитие в рамките на Европейския съюз.

Новината за назначението на Захариева предизвика положителни реакции както в България, така и в Брюксел. Премиерът и други политици изразиха увереност, че тя ще се справи с предизвикателствата на новата позиция и ще допринесе значително за позиционирането на България на европейската сцена.

Коментари

Още от последните новини