Един от най-великите кларинетисти в света Пол Майер с майсторски клас и концерти в Бургас

Един от най-великите кларинетисти в света Пол Майер с  майсторски клас и концерти в Бургас - E-Burgas.com

Инициативата е част от Международна лятна академия на изкуствата и е с партньор Гранд Хотел и СПА Приморец

В дните от 2 до 8 септември включително в Бургас ще гостува един от най-уважаваните съвременни кларинетисти - Пол Майер. В морския град той ще пристигне директно от срещата на Г-7 в Биариц, Франция, където е по покана на Президента Макрон. У нас го води майсторски клас, част от XIV Международна лятна академия на изкуствата. Реномираният солист и диригент приема да води обучението по покана на директора на артформата - г-жа Петя Великова. Майсторският клас по кларинет ще има двама звездни преподаватели – Пол Майер и Деница Лафчиева. Включва девет участници от пет държави - България, Австрия, Китай, Румъния, Швейцария.    

Домакин на инициативата ще бъде Прим Арт Център. Старинната къща е част от ансамбъла сгради в самото начало на Морската градина на Бургас, носещи автентичния морски дух на града през времето. Намира се на ул. "Княз Ал. Батенберг" 12. Петя Великова кани всички любопитни ценители на класната музика да посетят майсторския клас на Пол Майер и да чуят на живо изпълненията на един от най-уважаваните съвременни музиканти. Вратите на Прим Арт Център ще бъдат отворени за тях всеки ден от 2 до 8 септември от 10 до 18 часа. 

Пол Майер ще зарадва бургазлии и гостите на града и с първия си концерт у нас.

На 5 септември (четвъртък) от 19:00 часа в зала Областна управа, Бургас прочутият музикант ще представи произведения от Ф. Менделсон, Р. Шуман, Ф. Пуленк и К. Дебюси. Задно с него на сцената ще излязат професорът по кларинет от Бреша, Италия Деница Лафчиева и великолепната пианистка Мария Принц. Билети са налични на каса "Часовника".

Публиката ще има изключителната възможност да се наслади и на втори концерт на изключителния кларинетист и диригент. Събитието ще бъде и заключителен концерт за  участниците в майсторския клас по кларинет. Ще се проведе на 8 септември (неделя) от 19:00 часа. Сцена отново ще бъде залата Областна управа - Бургас. Ще звучат музикални изпълнения с участието и на всички девет участника от музикалния формат в акомпанимент на великолепната пианистка Мария Принц - преподавател в Университета за музика и сценични изкуства във Виена и дъщеря на големия български композитор и диригент Константин Илиев. Входът за заключителния концерт е свободен.

"Изключително благодарна съм на Гранд Хотел и СПА Приморец без който гостуването на Пол Майер у нас нямаше да се осъществи" - споделя г-жа Петя Великова, директор на Международна лятна академия на изкуствата и председател за 2018 - 2020 г. в Бургас на най-старата женска организация в света Zonta International.

"Поканата на световен музикант от подобна величина е обвързана с много условности - включително относно настаняване, място за провеждане на обученията. Гранд Хотел и СПА Приморец любезно пое тези детайли и ще се грижи за нашия гост, като същевременно осигурява безвъзмездно прекрасна автентична локация за майсторския клас - Прим Арт Център. Къщата е в духа на стария Бургас, има разкошна градина, чудесна акустика и е повече от подходящо място не само за различни събития, обвързани с изкуството, но и за културни, социални, бизнес събития от различно естество. Това е първото подобно място в Бургас, където буквално пътуваш през времето, в момента в който преминеш портата от ковано желязо" - споделя г-жа Великова. "Надявам се, бизнесът да продължи да подпомага изкуството във всичките му форми и измерения. Подобно сътрудничество е от изключително значение за подхранване на културните пластове, обогатяване на артсредата, подпомагане на таланти и формиране сцена на представянето им пред публика. В този смисъл Гранд Хотел и СПА Приморец е отличен пример за надхвърляне на чисто гостоприемната и представителна за града функция и надграждането и утвърждаването като важна част от културния и обществен живот на града чрез спонсорство, организация, домакинство на различни ценни за социума събития, включително обучителни формати на много високо международно ниво като нашата Академия“ – разказва Петя Великова.

Пол Майер е един от най-известните френски кларинестисти. Името му е познато на музикалните среди по целия свят. Гостува като солист в Европа, САЩ, Австралия. Още на 17-годишна възраст става лауреат на конкурса на Евровизия, а през 1985 година спечелва първа награда на престижния конкурс в Тулон. Записал е над 50 диска за най-големите звукозаписни компании сред които DGG, Sony, RCA, EMI, Virgin, Alpha, Aeon, които са спечелили множество награди: Fono-Forum, Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique, Gramophon, Наградите "Грами" и други. Заедно с флейтиста Еманюел Паю организира международния фестивал „Musique de Salon de Provence“. В последните години развива успешна кариера и като диригент (Сеулския Филхармоничен Оркестър, Оркестър Kosei в Токио, Брюкселската Филхармония, Кралската Фламандска Филхармония и много други). От есента на 2019 ще заеме поста главен диригент на камерния оркестър в Манхайм. Носител на най-високия орден за изкуство и култура във Франция/ Орден на Почетния легион.

Пол Майер гостува за пръв път в България в рамките на Международна лятна академия на изкуствата. Освен майсторския клас с отворени за слушатели врати, който ще води в Прим Арт Център той ще изнесе и концерт в Областна управа – Бургас. Събитията се осъществяват с любезната подкрепа на Гранд Хотел и СПА Приморец.

Коментари