Две села от община Камено на бунт заради кариера

Две села от община Камено на бунт заради кариера - E-Burgas.com

Жители на две села от община Камено - Вратица и Винарско, водят битка срещу използването на кариера, разположена в землищата им.

Основанието им е, че тя е до единствените извори с питейна вода за двете населени места, в близост се намират пасища и останки от римска крепост, които могат да пострадат.

Около 300 подписа са събрали жители на Винарско на свое събрание, проведено в края на седмицата. Хората от Вратица също организират подписка.

Инвестиционното намерение е още от 2010 г.  Концесията е за разкриване и експлоатация на кариера за добив на трахити и трахитови туфи за производство на трошен камък за пътни настилки, строителни материали и за производство на бетонови разтвори от находище „Каята”.

Изчезне ли водата след взривните действия, хората от двете села са обречени на гибел, опасяват се местните.

Оспорваме Доклада за оценката за въздействие върху околната среда, според нас той не отразява обективните факти, заяви адвокат Христина Тодорова, която представлява част от жителите.

Делото се води в Административен съд – Бургас, от едната страна са сдружение „Винарско за достоен живот” и 7 жители на с. Вратица, а от другата РИОСВ-Бургас, чийто директор е одобрил ОВОС-а.

Общинският съвет на Камено подкрепя жителите на Винарско и Вратица, а общината е изпратила запитване до Министерството на културата дали археологическите находки край двете села представляват ценност и ще им навреди ли разработването на кариерата.

Очакваме повече подкрепа от общината, каза пред „24 часа” Динка Георгиева, председател на „Винарско за достоен живот”./Burgas24.bg

Коментари

Още от последните новини