До 500 лв. на апартамент ще излезе техническия паспорт на блока

До 500 лв. на апартамент ще излезе техническия паспорт на блока  - E-Burgas.com

Изразът за изтичане на срока на годност на сградите бил преувеличен

Експерт коментира един от наболелите социални проблеми и обяви кога ще бъде разрешен. До 2022 година всяка жилищна кооперация в страната трябва да има изготвен технически паспорт. Документът ще ни струва между 100 и 500 лв на апартамент.

"Техническият паспорт е много важно нещо, всяка една сграда трябва да има такъв, остарелият жилищен фонд няма такива. Панелното строителство е такова, както и всички по-стари сгради, а почти всички сгради от новото строителство имат паспорт, защото законът го изисква", това каза в предаването "Социална мрежа" пред Нова тв Александър Гърдев, управител на фирма за управление на етажната собственост.

Той каза още, че всяко едно нещо в имотите на собствениците трябва да бъде описано в този паспорт, както и промени, които са правени. Нужно е да се извърши обследване, за да се издаде технически паспорт, като целта е да излязат наяве нередности, които вероятно съществуват.

"Всеки собственик има отговорност за собствения си имот и за общите части", категоричен бе гостът.

Относно скорошното изтичане на срока на годност на панелните жилища той смята, че изразът е преувеличен и не е казано, че те ще паднат след този срок или пък, че някой ще отнеме собствеността на притежателите, а идеята е сградите да бъдат максимално безопасни.

За сумата, която ще се плаща за издаването на технически паспорт, Александър Гърдев каза, че тя ще бъде за за обследването и издаването, а размерът ще се определя от големината на жилището, като средства са само за издаване на технически паспорт, не за ремонти.

Той прогнозира, че е възможно е да има затруднения със събирането на тези суми, защото има много празни апартаменти по различни причини.

Гърдев информира, че през през последните години много пъти се е отлагало това паспортизиране и сега е дошъл крайният срок, а на санираните сгради от 2015 година насам е издаден технически паспорт и те няма да има нужда да го правят повторно.

Коментари

Още от последните новини