Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне

Денков: Големите ученици се връщат в клас, когато заболеваемостта спадне - E-Burgas.com

Връщаме учениците в клас, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 население ”, заяви образователният министър акад. Николай Денков, който гостува в предаване на БНТ. Кога ще се върнат учениците от 5 до 12 клас в училище?

„До момента са поръчани близо 3 млн. теста. От тях са пристигнали 851 000. Очевидно проблемът е, че в България няма тестове от този тип, който родителите предпочитат. Имаме тестове за малките ученици до края на следващата седмица, както и средства за тестване до края на коледната ваканция. Големият проблем е кога ще получим тестове за по-големите ученици”, каза Денков. Той благодари на родителите и учители, които са разбрали колко е важно децата да се върнат в училище. Той подчерта, че броят им се увеличава с всеки изминал ден и само в Пловдив вчера са се върнали над 1000 ученици.

Министърът подчерта, че тежестта, която всички понасят, идва от високата заболеваемост в страната.

„До преди 2-3 седмици имахме невиждана заболеваемост в страната, в много региони над 1300 заболели на 100 000 души население. Благодарение на мерките и на това, че децата излязоха от училище, ние имаме бърз спад. Радикалното решение за връщане на децата в клас ще бъде, когато заболеваемостта спадне под 250 на 100 000 заболели. Така е вече в Кърджали, където областта е в жълтата зона. Има и други общини, които са на път да влязат в жълтата зона. Дотогава начинът за връщане на учениците в клас е този”, обясни Денков.

 

 

Свързани статии
Обмислят учебната година да започва от първия понеделник на септемвриУчениците със зелен сертификат се връщат в класУдължаваме извънредната епидемична обстановка до края на мартУчат деца в несебърски села как да ползват интернет безопасноСтойчо Кацаров: Мерките успяха, пречупихме вълнатаПристигнаха новите ковид тестове за деца, този път ще има и за област БургасМинистър Денков: Край на онлайн обучението, ако тестването мине гладкоДеца от 1 до 4 клас в 13 области се връщат в клас, Бургас остана без тестовеСтойчо Кацаров: Мерките работят, новозаразените намаляватСиндикат: 87% от учителите не са готови да правят тестове на децата
Тагове
денков ученици мерки
Коментари

Още от последните новини