Децата в област Бургас: Много пържено и безалкохолно, малко движение и спорт

Децата в област Бургас: Много пържено и безалкохолно, малко движение и спорт - E-Burgas.com

Добрата новина е, че почти всички консумират редовно плодове и зеленчуци 

Здравословното хранене е ключ към добро здраве и играе важна роля за качеството на живота. Нездравословното хранене е основен рисков фактор за развитието в по-късна възраст на редица хронични неинфекциозни заболявания /исхемична болест на сърцето, хипертония, мозъчен инсулт, диабет, онкологични заболявания и др./.

С цел да се установят хранителните навици и някои особености на храненето при подрастващите през м. февруари и м. март 2019г. екип от Д ПБПЗ проведе анкетно проучване за здравословно хранене сред ученици от 6 УВЗ в Бургаски регион.

Обхванати бяха 588 ученика на възраст 11-15 години /280 момчета и 308 момичета от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в. Бургас , СУ “Елин Пелин“ с. Руен, СУ “Димитър Полянов“ с. Трънак, ОУ „Атанас Манчев“, СУ „Н.Й. Вапцаров“, СУ “Христо Ботев“ в Айтос.

Анкетирането се извърши на случаен принцип. Анкетната форма включва 11 въпроса, свързани с хранителните навици, разнообразието на приеманата храна, консумацията на хляб, зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, риба, пържени храни, безалкохолни напитки със захар, вода и течности, употреба на сол и двигателна активност.

На въпроса „Закусвате ли сутрин?“, 62% от учениците, съобщават, че закусват всяка сутрин, 30% закусват понякога, а 8% пропускат закуската.

На въпроса „Какво обичайно закусвате?“  52% от анкетираните посочват, че за закуска предпочитат сандвич, 24% закусват с кифла или баничка, зърнена закуска с прясно мляко и плод е предпочитана от 16%, а 8% от участниците в анкетата съобщават, че въобще не закусват.

По отношение консумацията на видове хляб, 50% предпочитат бял хляб, 38%  консумират бял и пълнозърнест хляб, а 12% не консумират изобщо хляб. Положителен е фактът, че близо 93% от анкетираните съобщават за ежедневна консумация на зеленчуци и плодове. Наблюдава се сравнително висок процент на анкетираните – 74%, които ежедневно консумират мляко и млечни продукти. Все още е висок процентът на подрастващите , при които консумацията на риба е недостатъчна или липсва.

Наблюдава се висок процент на тези, които ежедневно консумират пържени храни – 30%, както и безалкохолни напитки със захар – 31%. 

По отношение консумацията на сол, 45% от учениците посочват, че не солят допълнително храната преди да са я опитали, но 15% правят това редовно, което може да доведе до негативни последици за тяхното здраве. Близо половината от анкетираните приемат недостатъчно количество вода или въобще не се сещат да пият през деня.

Недостатъчна физическа активност се наблюдава при 56% от анкетираните, които не отделят достатъчно време за спорт или въобще не спортуват.

Анализът на резултатите от проведеното анкетно проучване показаха следните отрицателни характеристики, свързани с храненето на учениците:

1. Голяма част от анкетираните не се хранят редовно и пропускат сутрешната закуска.
2. Недостатъчна консумация на риба при почти половината от анкетираните ученици.
3. Сравнително честа консумация на пържени храни и безалкохолни напитки със захар.
4. Недостатъчна физическа активност и спорт сред подрастващите.
 

Коментари

Още от последните новини