Д-р Сашка Михайлова: Скарлатината бележи пик през този период на годината

Д-р Сашка Михайлова: Скарлатината бележи пик през този период на годината - E-Burgas.com

Скарлатината е бактериална инфекция, която се причинява от бета-хемолитичния стрептокок от група А. Заболяването се появява само при малка част от хората със стрептококова ангина или със стрептококова кожна инфекция. Скарлатината обичайно засяга децата между 5 и 15 години. Класически симптом на заболяването е обривът, при който кожата е зачервена и се усеща като шкурка. Скарлатината обикновено е леко протичаща инфекция, но трябва да се диагностицира правилно и да се лекува с антибиотици, за да се предотвратят редките, но сериозни усложнения. През последните три седмици Регионална здравна инспекция – Бургас съобщава за увеличаване на случаите на заболели от скарлатина. Обръщаме се за коментар към д-р Сашка Михайлова, д.м., специалист по микробиология в медико-диоагностична лаборатория „ЛИНА“.

- Д-р Михайлова, трябва ли да се притесняваме, че има необичайно нарастване на болните от скарлатина в Бургас?

Наистина напоследък регистрираме по-често бета-хемолитични стрептококи от група А (Streptococcus pyogenes), които са причинители на скарлатината. Ситуацията, обаче, е типична за този период на годината. Нивата на заболеваемост от скарлатина са характерно по-високи през зимата и пролетта и достигат своя максимум през март и април.

- Как става заразяването със скарлатина?

Стрептококите от група А може да се открият в гърлото на човека. Бактериите се разпространяват чрез капчици от инфектиран човек, отделени при кашляне или кихане. Ако си докоснете устата, носа или очите след като сте пипали нещо, върху което има такива капчици, може да се заразите. Ако пиете от същата чаша или ядете от същата чиния, ползвани преди това от болен човек, вие също може да се разболеете. Заразяване със скарлатина може да стане при контакт с обривите на болен със стрептококова кожна инфекция (импетиго, еризипел). Заразата може да се предаде и от здрав носител.

- Какви са симптомите на скарлатината?

- Инкубационният период (времето от заразяването до появата на клиничните симптоми) е 1-10 дни. Заболяването обикновено започва с възпалено гърло, главоболие и висока температура. Може да има разтрисане, повръщане и коремна болка. Един-два дни след началото на заболяването се появява характерният обрив. Той се дължи на токсин, произведен отStreptococcus pyogenes. Кожата е дифузно зачервена, а космените фоликули са набъбнали, т. нар. „гъша кожа“. Обривът е най-интензивен в областта на шията, долната част на корема и вътрешната повърхност на бедрата. В основата на нокътното ложе може да се наблюдават малки мехурчета. Лицето е зачервено, с бледост в областта на носа и устните, известна като триъгълник на Филатов. Езикът в началото е покрит с бял налеп, който след това се отделя и под него се вижда силно зачервяване и набъбване, т.нар „малинов език“. Общото състояние е засегнато. Обривът отзвучава за около седмица. Характерно е излющването по върха на пръстите на ръцете и краката, което може да продължи до 6 седмици.

- Възможно ли е да се предпазим от скарлатината?

- Срещу скарлатината няма създадена ваксина. Профилактиката е неспецифична и е свързана със спазване на хигиена. Ключова роля има миенето на ръцете. За ограничаване на заразата в детските заведения се въвежда карантинен режим.

- Лечима ли е скарлатината?

- Да, скарлатината се лекува с антибиотици. Използването им е задължително, т.к. по този начин се облекчават симптомите на заболяването, скъсява се продължителността му и се предотвратява възникването на усложнения. Усложненията на скарлатината биват ранни (гнойни) и късни (негнойни). Към първата група спадат средният отит, синузитът, кожните инфекции, пневмонията и др. Към втората група се отнасят гломерулонефритът и ревматизмът.

- Какво предлага лаборатория „ЛИНА“ за подпомагане на диагностичния процес?

Лаборатория „ЛИНА“ извършва целия спектър от изследвания, необходими за потвърждаване на диагнозата „Скарлатина“. Доказването на Streptococcus pyogenes в гърлен секрет е изключително важно. Това изследване е необходимо както за болните, така и за контактните лица. Лаборатория „ЛИНА“ предлага бърз тест за установяване на бета-хемолитичния стрептокок от група А в гърлен секрет. Чрез него само за минути може да се докаже причинителя на скарлатината. След поставяне на диагнозата е препоръчително да се направи и стандартно микробиологично изследване на гърлен секрет (посявка с антибиограма). По такъв начин лекуващият лекар ще е наясно за всички активни антибиотици при конкретния бактериален изолат. Въпреки че скарлатината в съвременното общество протича като леко заболяване, възможно е да не се наблюдава повлияване от първия назначен антибиотик. В такъв случай се преминава към антибиотик от друг клас, за който е установена добра активност от антибиограмата. Използването на правилен антибиотик е важно и за предотвратяване на усложненията.

Специалистите от МДЛ „ЛИНА“ предлагат и безплатни консултации, свързани с диагностиката и лечението на скарлатината.

Коментари

Още от последните новини