ЦИК: "Още 1600 машини ще ни осигурят сигурност и спокойствие"

ЦИК:

1600 машини допълнително ще са нужни за изборите на 14 ноември. Вече върви процедура по обществената поръчка, като до 24-ти се събират офертите. Това обясни пред Българската национална телевизия говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева.

„1600 машини са достатъчни, тъй като решихме да поставим второ устройство в секции с над 320 избиратели, за да сме спокойни и сигурни, взехме това решение“, обясни тя.

Тя бе категорична, че няма санкции за избирателя, който не изпълни задължението си да гласува.

„Смятаме, а е така и според Изборния кодекс, че избирателят, който гласува с машина трябва да има еднакви възможности с гласуващия с хартиена бюлетина. Така ще бъде направен софтуерът, че да има избирателят възможността да гласува за парламент, президент или за двата вида избори“, каза още Матева.

По думите й категорично ще има достатъчно време за доставка, тъй като изискването по поръчката е машините да бъдат от същия тип.

„Ще има и втора обществена поръчка за модифициране на софтуера, логистиката и техническото обслужване на машините за гласуване. Малко над 18 милиона лева са предвидени за двата тура, ако има евентуално втори тур на изборите за президент. В тези средства обаче не е предвидена сумата за новите машини. 9,5 милиона е максималната прогнозна стойност, като ще трябва да бъдат закупени и 26 000 флашпамети“, допълни Матева.

Свързани статии
Областните управители започват подготовка за изборите Кирил Петков за Хазарта: Тази работа с промяната става с хора, които наистина ги е грижа! Последен ден за регистрация на кандидатите за президент Лозан Панов: ДПС играе на изборите с двама, трима играчи Мустафа Карадайъ ще е кандидат за президент от ДПС "Демократична България" твърдо застава зад Лозан Панов за президент Проф. Герджиков: Не съм партиен кандидат, очаквам подкрепата на всички граждани Петър Кънев отново ще води листата на БСП в Бургас ЦИК: Нужен е 50% вот за да бъде избран президент на първи тур ЦИК обмисля закупуването на повече повече от 1600 машини
Тагове
избори машини ЦИК
Коментари

Още от последните новини