ЦИК: Нужен е 50% вот за да бъде избран президент на първи тур

ЦИК: Нужен е 50% вот за да бъде избран президент на първи тур - E-Burgas.com

За да няма нов избор на президент - така нареченият балотаж, трябва да са гласували повече от 50 % от избирателите, имащи право на глас и от тях 50 % от действителните гласове да са дадени за един кандидат, за да бъде избран той още на първи тур. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ”Седмицата” по Дарик радио.

”Това ще бъде трудно според мен. Ще имаме евентуално нов избор на 21 ноември”, каза още тя.

"През тази година сме произвели досега два пъти частични местни избори. На 27 февруари и на 27 юни. Утре имаме частични местни избори в 14 населени места в страната", каза още Росица Матева.

Тя коментира и темата с машинния вот. "Машинният вот не позволява да бъде подаден недействителен глас и това е едно от големите преимущества на машинното гласуване. Да, действително в годините назад, особено в избори за общински съветници, парламентарни или европейски избори, когато имаме преференциален вот, има страшно много недействителни бюлетини. България е може би страната в Европа с най-висок процент недействителни гласове, когато става въпрос за гласуване с хартиени бюлетини. Това нещо се преодолява с машинния вот. Той помага и много бързо да бъдат отчетени резултатите", посочи още Росица Матева.

По думите ѝ ЦИК обсъжда това, което са направили, а именно да бъдат преброени контролните разписки.

Свързани статии
Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Шеф в ЦИК: Разочарованието от политиците са причина за ниския вот Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите
Тагове
избори цик
Коментари

Още от последните новини