ЦИК: Нужен е 50% вот за да бъде избран президент на първи тур

ЦИК: Нужен е 50% вот за да бъде избран президент на първи тур - E-Burgas.com

За да няма нов избор на президент - така нареченият балотаж, трябва да са гласували повече от 50 % от избирателите, имащи право на глас и от тях 50 % от действителните гласове да са дадени за един кандидат, за да бъде избран той още на първи тур. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева в ”Седмицата” по Дарик радио.

”Това ще бъде трудно според мен. Ще имаме евентуално нов избор на 21 ноември”, каза още тя.

"През тази година сме произвели досега два пъти частични местни избори. На 27 февруари и на 27 юни. Утре имаме частични местни избори в 14 населени места в страната", каза още Росица Матева.

Тя коментира и темата с машинния вот. "Машинният вот не позволява да бъде подаден недействителен глас и това е едно от големите преимущества на машинното гласуване. Да, действително в годините назад, особено в избори за общински съветници, парламентарни или европейски избори, когато имаме преференциален вот, има страшно много недействителни бюлетини. България е може би страната в Европа с най-висок процент недействителни гласове, когато става въпрос за гласуване с хартиени бюлетини. Това нещо се преодолява с машинния вот. Той помага и много бързо да бъдат отчетени резултатите", посочи още Росица Матева.

По думите ѝ ЦИК обсъжда това, което са направили, а именно да бъдат преброени контролните разписки.

Свързани статии
Отново ден за размисъл При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%, Николай Хаджигенов хареса Кирил Петков за премиер Бургас на път да проспи изборния ден, гласовете за президент повече от тези за НС Борисов гласувал за промяна на промяната Малко Търново, Приморско и Царево най-активни на вота в Бургаско 550 образувани преписки за изборни нарушения Ден за рзмисъл е, в сила са някои ограничения МВР извършва спешна проверка на новопоявилите се машини Лозан Панов заподозря предателство от страна на "Демократична България"
Тагове
избори цик
Коментари

Още от последните новини