Бургазлия създаде уникален художествен проект – 13 метрово електронно тяло, тежащо 8 тона

Бургазлия създаде уникален художествен проект – 13 метрово електронно тяло, тежащо 8 тона - E-Burgas.com

Най-коментираната LED инсталация "Един човек" ще бъде представена пред публика през октомври

Огромен медиен и обществен интерес предизвика откриването на високотехнологична интерактивна инсталация на бургазлията Венелин Шурелов. Хомогенната видео стена от 42 LED дисплея e с внушителните размери 13 метра височина, а тежестта на конструкцията е изчислена на близо 8 тона.

Бургазлията доказа на практика, че съвременните технологии имат място в изкуството.

Вчера / 23 септември/ официално стартира работата на терен по издигането на "Един човек" /One Person / на площадка "Мавзолей" в столицата. Предвидено е мащабната конструкция, наподобяваща човешко тяло да е готова в началото на октомври, следват две седмици тест-период и официално откриване през втората половина на октомври.

"Съвременните технологии имат място в изкуството. Иновациите намират широко приложение в ежедневието на човека от 21 век., влияят на нашето поведение, а връзката на изкуството, като пряк изразител на емоциите дава голям шанс да осмислим, да възприемаме света"- коментира Шурелов, който е преподавател в Националната художествена академия, където води магистърската програма "Дигитални изкуства".

Инсталацията ще бъде поставена на площадката на бившия мавзолей ,пл. "Батенберг". Там ще може да се види до края декември 2021 година. Веднага след това визуалната композиция от 62 кв. м площ ще търси нов дом близо до брега на морето.

Проектът "Един човек" обединява обществото, което става част от реализацията на творбата. Визуалното съдържание е динамично и обхваща три компонента - кадри от видеонаблюдение, визуализации от интернет пространството, благодарение на разработен алгоритам за информация и текстово съдържание/ заглавия от новинарски сайтове/ пресъздадени от първо лице, единствено число, и като обикновения човек ще носи преживявания, послания.

Носи Бургас в сърцето си: Венелин Шурелов е създател на интерактивните атракции в бургаския Авиомузей, както и в музея на остров Света Анастасия. Той бе участник във фестивала на модерното изкуство "Включи града" още от първото му издание. Бургазлии още помнят неговите авторски произведения - Фантомати, Машина за рисунки, Лампа Дора, Стрелбище и др.

Венелин Шурелов е носител и на най-престижната театрална награда в България - ИКАР за сценографията на постановката "Хамлет" на режисьора Явор Гърдев.

Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.

Свързани статии
Тагове
изобретение художествен проект
Коментари

Още от последните новини