Бургазлии искат арии на открито и повече зеленина около площад „Св.Св.Кирил и Методий“

Бургазлии искат арии на открито и повече зеленина около площад „Св.Св.Кирил и Методий“ - E-Burgas.com

Огромен интерес предизвика публичната дискусия за възраждане на емблематичния площад "Св.Св.Кирил и Методий", заключен между първото училище, храм - паметника и Филхармонията в Бургас.

"С този форум искаме да създадем среда да се раждат идеи. Това е първата от серия публични срещи, с които ще се опитваме да активизираме творческата енергия на бургазлии. Ние сме тук за да изслушаме различните виждания и възможности за развитие на това арт пространство" - каза Диана Саватева, зам.-кмет по "Култура, туризъм и спорт" по време на дискусията.

От Държавна опера Бургас, към която е концертната зала "Проф. Иван Вульпе", предложиха църквата и останалите сгради да станат естествен декор и да се поставят представления на открито. Отец Петър и директор Няголова споделиха, че биха подкрепили всякакви иницитиви, стига те да не са в разрез с църквата или с училището.

"Моята идея е акцентът да пада върху едно художествено произведение. То ще обедини две послания - от една страна ще се превърне в притегателен център за бургазлии и гости, от друга- ще постави съвременен отпечатък на мястото." - сподели Венелин Шурелов, доцент, катедра "Изкуствознание", член на Сценографската гилдия към Съюза на артистите в България.

Последва предложение на доц. Йохан Йотов от филиала на Националната художествена академия в Бургас. Той предложи да се сложат обемни знаци на Глаголица, на които са били написани първите преводи на църковна литература.

На обсъждането присъстваха и бургазлии, които живеят в сградите в близост. Всички те изразиха мнение, че искат площада да предлага повече зеленина и пейки, за да може хората да се задържат на него.

Не липсваха и романтични предложения за пеещи люлки, камбани, арт инсталации.

"Площадът е с глухи фасади, които могат да се ползват като екрани за интерактивна дейност. Най-представителната сграда е храма. Главният вход на храма е обърнат към площада и това пространство винаги е имало функцията да води към него. Това е историята на града и няма как да я загърбим, мислейки, че блокирайки мястото със зелени площи и обеми, няма да се наруши неговата историческа характеристика. Това е място, където се провеждат религиозни събития и по Коледа, и по Великден. Според мен площадното пространство трябва да е свободно и да се насища с мобилни инсталации, декори, преместваеми инсталации основно за културни събития", заяви арх. Илиева.

На срещата присъства още директорът на Регионалния исторически музей - Милен Николов, Данка Георгиева -директор на Държавна агенция Архиви, Добрин Вътев - председател на Дружеството на бургаските художници, общински съветници, архитекти и граждани.

Всички идеи ще бъдат обобщени и анализирани.

Свързани статии
Бургас отбеляза 145 години от своето Освобождение (Снимки) МБАЛ "Бургасмед" с безплатни профилактични прегледи за деца всеки вторник Димитър Николов представи нови бургаски проекти пред зам.-министър Рекорден брой участници се включиха в надпреварата "Да украсим Бургас" Б1 и Б2 ще возят безплатно в новогодишната нощ Министерство дава на общината 1 млн. лева Звездно участие се включва в казуата на благотворителния бал на „Мисис Бургас" Посланикът на Египет иска по-тясно търговско сътрудничество с Бургас Нова поливна система заработи в центъра на Бургас Първородна рожба озари с радост семейството на Мисис Бургас 2020
Тагове
площад „Св.Св.Кирил и Методий“ Бургас
Коментари

Още от последните новини