Бургаските влажни зони - дом на зстрашени видове птици и мишена на бракониери

Бургаските влажни зони - дом на зстрашени видове птици и мишена на бракониери - E-Burgas.com

Бургаските влажни зони целогодишно привличат хиляди туристи, орнитолози и доброволци, които проследяват миграцията на различните видове предаде "Нова". Сред тях е и 23-годишният унгарец Яцинт Сзабо, който е студент в Дания, но е избрал да направи своя академичен проект именно в Бургаските влажни зони. Там той работи основно върху популацията на къдроглавия пеликан, който трудно може да се наблюдава извън Балканите.

„Дойдох в България, защото дивият живот тук е много специален за бъдещето на Европа. Има много, много птици около Черно море. Преди това посетих и Източните Родопи, защото там има доброволчески център. В България има много райони с див живот. Много е важно тези местообитания да бъдат запазени”, подчерта орнитологът.

Трудът ня Яцинт засяга и оцеляването на ятата в близост до модерния свят - в градски условия, при презастрояване, близостта на далекопроводите с високо напрежение и летището.

„Моята любима птица е малкият орел. Ние можем да видим много пернати от този вид по време на миграцията”, обясни Яцинт Сзабо.

За младия мъж животът сред птиците е нещо прекрасно. Очаквано не одобрява унищожението им или живота им в плен. Осъжда и лова за удоволствие. Като например скъпото удоволствие на много италианци, пристигащи у нас за лов на бекасина, плащайки ловен билет, екскурзовод и хотел за ловни кучета. Често при отстрела на разрешени за лов пернати, биват убивани и световнозастрашени от изчезване видове.

„Ловците добре познават ловното законодателство, но за съжаление има и такива, които неглижират закона и гърмят по всичко”, обясни Радослав Молдовански, експерт към БДЗП.

За щастие, според орнитолозите, през последните години значително е намалял броят на бракониерите на малки пойни птички.

„Най-големият проблем е липсата на информация и образование, защото хората, които стрелят, например по корморани и пеликани, те гледат от друга гледна точка. За нас това е наистина акт на изтребление, но ние трябва да стигнем до тези хора и да обсъдим това с тях”, смята Яцинт Сзабо.

Значително е намалял и броят на колекционерите на яйца, чийто трафик на черния пазар е криминализиран и е сериозен проблем в световен мащаб. Последният случай у нас бе на заловения преди няколко години и осъден от Бургаския окръжен съд англичанин Ян Фредерик. У нас обаче 66-годишният британец получи само 3-годишен изпитателен срок, но заради страстта си по трафик на яйца, днес търпи присъда в руски затвор.

В бургаския дом на Ян Фредерик бяха открити яйца на соколи, морски орел, и белоглав лешояд, както и замразени и препарирани птици. Британецът е разполагал с екипировка за катерене, уреди за обработка на яйца, фотографска техника и дневници с информация.

Според експертите някои яйца нямат материална стойност у нас, но на чуждите черни пазари цената им е висока. Оплодено яйце на рядък вид достига до цена, колкото на автомобил от среден клас, например. Излюпено птиче от рядък вид пък може да бъде изтъргувано за около 20 000 долара.

Изнасянето на екземпляри от дивата флора и фауна от пределите на страната се наказва от 3 до 10 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Коментари

Още от последните новини