Бургаски филмов фестивал се завръща лятото

Бургаски филмов фестивал се завръща лятото  - E-Burgas.com

Филмите "Вълци" и "Край на сезона", отличени на престижните европейски фестивали "Берлинале" и "Ротердам", влизат в програмата на BIFF

Петото издание на Международен филмов фестивал Бургас ще се състои в интервала 18 - 25 юли в пространството на Културен център "Морско казино".

За ценителите на стойностното кино и гостите на Бургас, организаторите са подготвили  премиерни за България заглавия и филмови продукции, отличени на водещи европейски кино форуми , каквито са фестивалите Internationale Filmfestpiele Berlin /Берлинале/ и international Film Festival Rotterdam.

Почитателите на киноизкуството ще се насладят на азербайджанско-немската продукция "Край на сезон" (End of season) на режисьора Елмар Иманов. Лентата е с награда за дебют на фестивала в "Ротердам".

Друго интересно заглавие в програмата е "Вълците" (Los lobos, Мексико) на режисьора Самуел Киши, който е носител на награда "GenerationKplus" на тазгодишното  "Берлинале" . Хоризонтите в късометражната програма достигат до китайско-австралийския филм "Лаура", който прави естетически преход, както между Изтока и Запада, така и между литературата и киното. Българското кино ще бъде представено с късометражния филм "Свещеникът" на режисьора Борислав Колев.

Всички прожекции на фестивла са с вход свободен. Международен филмов фестивал Бургас /Burgas international Film Festival/ се организира в партньорство с Община Бургас.

"Осъзнали напълно отговорността от създалата се обстановка и безбройните неизвестни, пред които сме изправени, нито за миг не сме работили в посока - онлайн фестивал. Силната връзка, която изградихме с публиката през всички тези години е най-голямата мотивация за нас. Бургас филм фест трябва да се съпреживее", сподели Емил Ованесов, организатор на фестивала.

За първи път в съпътстващата програма ще бъде обособена специална късометражна селекция, свързана със скейт културата, подготвена от екипа на френския фестивал "Tous Courts" и Дени Алканиз.

През изминалата година BIFF и Веселин Геренов, бяха специални гости на фестивала  във Франция. В допълнение ще бъдат представени и късометражни филми посветени на съвременното танцово изкуство.

Остров "Света Анастасия" ще стане домакин на уъркшоп "Кинотехники във фотографията" с водещи Иван Григоров, основател на Artezz Studio. Целта на този семинар е да анализира и приложи кинематографични техники в полето на фотографията.

Свързани статии
"София филм фест на брега" набляга на българското кино, стартира довечера с филм на Камен Калев От утре “София филм фест на брега” отново ни среща с най-доброто от българското и световното кино Вълнуващо откриване на Международния филмов фестивал в Бургас (Снимки) Интригуващи срещи с кинотворци на „София филм фест на брега“ "Децата пожелаха" е темата на пясъчните фигури, фестивалът отваря врати в петък Винен фестивал очаква бургазлии в края на месеца "Света Анастасия" отново ще е домакин на фестивал на билките "Фестивалът на зелениката" се завръща, тази година ще бъде в село Заберново Английската гимназия разказва историята си с филм в петък Джаро идва в Бургас за премиерата на филм
Тагове
фестивал филм
Коментари

Още от последните новини