Бургас сред градовете с най-голям натиск върху здравната система

Бургас сред градовете с най-голям натиск върху здравната система  - E-Burgas.com

Продължава усилването на болниците и обезпечаването на страната с всички необходими медикаменти. Броят на оздравелите от COVID-19 се увеличава, като по-сериозен натиск върху здравната система има в областните центрове София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен. Това беше докладвано на министър-председателя Бойко Борисов от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното работно съвещание в Министерския съвет.

В срещата участваха също председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски, директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че за петте по-натоварени областни центъра е създадена организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ. Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски заяви, че във ВМА се разкриват още 4 клиники за ковид лечение.

По отношение на снабдяването с медикаменти министър Ангелов беше категоричен, че всички лечебни заведения ще бъдат снабдени с необходимите медикаменти. По думите му проблем е презапасяването на хората с лекарства, като добави, че допълнително 20 000 опаковки от най-търсените медикаменти предстои да влязат на свободния пазар. Осигурени са и лекарства за бременните жени.

Всички присъстващи на срещата при премиера Борисов потвърдиха позицията си, че самолечението е категорично опасно и българските граждани следва да търсят лекарска помощ и да не се използват безразборно антибиотици.

Коментари

Още от последните новини